Mainos
Mainos

Valtionsyyttäjä: Nuoria rikoksentekijöitä koskevat lait vanhentuneita

Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelän mukaan nuoria rikoksentekijöitä koskevasta lainsäädännöstä puuttuvat erityisesti nuorille suunnatut seuraamusvaihtoehdot.

Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä toivoo uudistuksia nuorten rikosoikeudelliseen asemaan ja seuraamusjärjestelmään.Oikeusministeriön asettama työryhmä on jo pohtinut uudistuksia ja laatinut niistä mietinnön. Mietinnössä esitetään muun muassa nuorisoarestin käyttöönottoa. Nuorisoaresti olisi samantyyppinen seuraamus kuin esimerkiksi kotiaresti tai varuskunnissa käytetty poistumiskielto.

Hirvelän mukaan nuoria rikoksentekijöitä koskeva 60 vuotta vanha lainsäädäntö on vanhentunutta, säännökset ovat joustamattomia ja nuorille suunnatut erityiset seuraamusvaihtoehdot puuttuvat.

- Myös kansainvälisessä vertailussa voi sanoa, että nuorten rikoksentekijöiden kohtelu suomalaisessa seuraamusjärjestelmässä on jäykkää ja vaihtoehdotonta, Hirvelä arvioi nuoria lainrikkojia käsitelleessä seminaarissa Tampereella.

Nykyiset 15-16-vuotiaat ovat Hirvelän mukaan lainkuuliaisempia kuin samanikäiset kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi varastelu on vähentynyt. Rikosten väheneminen johtuu muun muassa nuorisokulttuurin muuttumisesta.

Väkivaltarikoksia alle 18-vuotiaat tekevät kuitenkin entistä enemmän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme