Mainos
Mainos

Valtiovarainministeriö pitää Kittilän kunnanvaltuuston päätöstä riittämättömänä – puuttuu tilanteeseen

Valtiovarainministeriö aloittaa kuulemismenettelyn Kittilän kuntaa kohtaan lähipäivinä, kertoo valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti tiistaina, että rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät pidätetään vain niistä tehtävistä, joita syytteet koskevat. Valtuusto käsitteli asiaa suljettujen ovien takana useiden tuntien ajan.

Valtiovarainministeriön mukaan päätös on riittämätön eikä se palauta uskottavuutta Kittilän kunnan päätöksentekoon. 
Ministeriön selvitysryhmä tekee tulevien viikkojen aikana ehdotuksen toimenpiteistä, joilla uskottavuus päätöksentekoon saadaan palautettua. 

– Jos selvitysryhmä päätyy ehdottamaan luottamushenkilöiden virasta pidättämistä eikä kunta sitä tee, on ministeriöllä mahdollisuus pidättää henkilöt virasta, Valli-Lintu kertoo.

Ensi alkuun kuntaa kuitenkin vielä kuullaan selvitysryhmän asettamisesta, ja sillä on vielä mahdollisuus muuttaa päätöstään.

Valtuuston pj: "Päätös noudatti pienemmän puuttumisen periaatetta"

Kunnanvaltuuston äänestys meni tasan 8–8. Puheenjohtajan ääni kuitenkin ratkaisi kunnanhallituksen esityksen puolesta. Yhdeksän valtuutettua äänesti tyhjää. Kaksi valtuutettua oli poissa. Asiasta jätettiin myös kahdeksan eriävää mielipidettä.

– Puolsin kunnanhallituksen esitystä, koska se noudatti pienemmän puuttumisen periaatetta, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Aki Nevalainen (vas.).

Valtiovarainministeriö on ilmaissut odottavansa, että Kittilän kunnanvaltuusto erottaa syytteeseen asetetut päättäjät luottamustoimista kokonaan. 

– Tiedän, että ministeriöllä on tiukka linja. Toivottavasti tämä heille riittää, Nevalainen lisää.

Valli-Lintu kuitenkin huomauttaa, ettei kunnanvaltuuston päätös käytännössä tarkoita muuta kuin että jo voimassa olevia esteellisyyssäännöksiä noudatetaan.

11 valtuutettua syytteessä

Päätöksenteossa umpikujaan päätyneessä Kittilän kunnanvaltuustossa on 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä erilaisista virka- ja työrikoksista. Kunnassa on kaikkiaan 27 valtuutettua. 

Liki 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää joutui lokakuussa syytteeseen tapahtumista, jotka juontavat juurensa edelliselle valtuustokaudelle.

Kittilää varjostaa lisäksi myös kaksi muuta oikeusprosessia. Toinen niistä liittyy hissiyhtiö Levi Ski Resortin hiihtohissihankintoihin ja toinen lakipalveluiden laskutukseen. Niissä syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot