Mainos
Mainos

Valtiovarainministeriö valmis puuttumaan peliin – sormi Lex Kittilän liipaisimella

Valtiovarainministeriö väläytti viikko sitten niin sanotun Lex Kittilän soveltamista. Kesällä voimaan tullut laki antaa valtiolle puuttumiskeinoja kunnan päätöksenteon vakavassa kriisitilanteessa.

Lain mukaan valtiovarainministeriö voi asettaa selvityshenkilön tai -ryhmän selvittämään kunnan hallintoa, jos se on poikkeuksellisen suurissa ongelmissa.

Tällaiseksi luetaan esimerkiksi tilanne, jossa kunnan viranomaista tai kunnan toimielimen jäseniä epäillään vakavasta virkarikoksesta eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta hallinto saataisiin lain mukaiseksi.

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen kritisoi tällä viikolla Kuntalehdessä valtiovarainministeriön toimia. Rautiainen näkee, että ministeriö käyttää Lex Kittilää lähinnä uhkailuvälineenä sen sijaan, että sitä käytettäisiin niin kuin on tarkoitettu.

Rautiaisen mukaan perusteet selvittäjän asettamiselle ovat täyttyneet kesäkuusta lähtien, jolloin laki tuli voimaan.

– Jos Kittilän kunta, siten kuin se nyt toimii, ei täytä selvitysryhmän asettamisen kynnystä, niin mikä tilanne sen sitten täyttäisi? Rautiainen ihmettelee lehdessä.

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä huomauttaa, että lain mukaan kunnalle pitää antaa aikaa ryhtyä toimenpiteisiin.

– Emme ole jääneet toimettomiksi vaan olemme pyytäneet lisäselvitystä, mutta lain lähtökohta on se, että kunnan toimenpiteille on annettava etusija.

Lex Kittilän soveltamisesta ei vielä ole kokemusta. Rikosoikeuden emeritusprofessori Pekka Viljanen arvioi STT:lle aiemmin tällä viikolla, että selvitysmenettely olisi aikaa vievä prosessi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme