Mainos
Mainos

Valtiovarainministeriö valmistelee polttoaineiden verouudistusta

Valtiovarainministeri ei vielä halua kommentoida onko 15 miljoonan euron lisä rakennemuutosrahastoon korvamerkitty Haminaan ja Kemijärvelle. Noin miljoonan suomalaisen kunnallisvero nousee tänä vuonna.

Valtiovarainministeriö valmistelee polttoaineiden verouudistusta.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan ministeriössä selvitetään mahdollisuuksia polttoaineiden verotuksen porrastamisesta ympäristöyställisyyden mukaan. Kataisen mukaan uudistuksella pyrittäisiin saamaan markkinoille aidosti vähäpäästöisiä biopolttoaineita.

- Nythän on niin, että biopolttoaineina markkinoidaan tuotteita, jotka eivät välttämättä ole ympäristöystävällisiä, kun kokonaisuutta katsotaan, Katainen toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

- Haluaisimme nyt löytää niitä malleja, joissa aidosti ympäristöystävälliset polttonesteet olisivat huokeasti tankattavia. Ja täten se olisi kannattavaa myös kuluttajalle tankata näitä polttoaineita.

Hän on myös erittäin tyytyväinen myös uuteen autoverotukseen. Tavoitteena on tukea kestävää kehitystä ja ympäristöä muun muassa joukkoliikenteen tukemisen muodossa.

- Haluamme tukea oikeasti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Emme halunneet tehdä semmoista veropäätöstä joka tukee jotain tiettyä teknologiaa, vaan joka keskittyy tällä kertaa co2-päästöihin.

Haminan ja Kemijärven tulevaisuus?

Valtiovarainministeri ei vielä halua kommentoida miten valtion 15 miljoonan euron lisä rakennemuutosrahastoon jaetaan.

- En halua ennakoida päätöksiä jotka ovat vielä valmistelussa. Molemmilla paikkakunnilla, sekä Haminassa että Kemijärvellä on osaavia ihmisiä joille täytyy saada töitä. Maailman paperimarkkinat ovat täyteenbuukattuja, Katainen

- Valtion toimien täytyy synnyttää aitoa työtä aidoille markkinoille, aivan kuten nämä ihmiset ovat tähän asti tehneet.

Kuntatalous tienhaarassa

Noin miljoonan suomalaisen kunnallisvero nousee tänä vuonna. Keskimääräinen veroprosentti on jo 18,55 prosenttia, muutamissa kunnissa se on jo 21 prosenttia.

Valtiovarainministerin mukaan kuntien kustannuskehitys erittäin huolestuttava.

- Jos kunnan tulot eivät riitä tänä vuonna menojen kattamiseen, niin sitten pitää kysyä kuinka ne sitten riittävät, kun tulemme tavalliseen talouskasvun aikaan? Olemme ennakoineet, että tälle vuodelle kuntien verotulot keskimäärin kasvavat noin 7 prosenttia, mikä on huikea kasvu. Lisäksi valtion toimenpiteet tuo kunnille noin 755 miljoonaa euroa lisää, viime vuonna se oli noin 400 miljoonaa.

Kunnallisverojen nousu johtuu muun muassa palkankorotuksista.

- Veronmaksajat aina maksavat julkisen sektorin palkat. Jotta me pystymme maksamaan kunta-alan palkat ja tuottamaan palveluita me tarvitsemme hyvää työllisyyskehitystä sekä kunta- ja palvelurakenne uudistusta.

- Kuntarakenteen ja suomalaisten palvelujen turvaamisen kannalta on ehdotonta että etsimme uusia tapoja tuottaa palveluja, uusia yhteistyömuotoja kuntien kanssa ja järkeviä kuntaliitoksia.

Lue valtiovarainministeri Kataisen kirjoitus Huomenta Suomen sähköisestä vieraskirjasta

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme