Mainos
Mainos

Valtiovarainministeriö yritti estää toimittajan pääsyn tilaisuuteen – sai moitteet oikeusasiamieheltä

Eduskunnan oikeusasianmies Petri Jääskeläinen on antanut moitteet valtiovarainministeriölle ja sen viestintäjohtaja Liinu Lehdolle toimittaja Jari Hanskan kohteluun liittyvässä tapauksessa.

Ministeriö eväsi vuosi sitten Hanskalta pääsyn hallintarekisteriä käsitelleeseen taustatilaisuuteensa. Päätöksen teki viestintäjohtaja Lehto.

– Tässä on sellainen asia taustalla, että toimittaja Hanska on useamman kerran toiminut journalistisen tavan vastaisesti, kun hän on haastatellut meidän virkamiehiämme, Lehto sanoi vuosi sitten.

Lehto kertoi viitanneensa erityisesti journalistin ohjeiden 17. kohtaan. Siinä sanotaan muun muassa, että haastateltavalla on oikeus saada ennakolta tietää, millaisessa asiayhteydessä hänen lausumaansa käytetään.


Hanska pyysi oikeusasiamiestä tutkimaan, oliko valtiovarainministeriö toiminut oikein kieltäytyessään antamasta hänelle haastatteluja, evätessään häneltä pääsyn ministeriön järjestämään toimittajien taustatilaisuuteen ja katsoessaan hänen rikkoneen hyvää journalistista tapaa. Toimittaja arvosteli myös sitä, että taustatilaisuudessa oli kielletty kuvaaminen ja virkamiesten siteeraaminen.

Oikeusasiamiehen mukaan kantelijan pääsyn epääminen tilaisuuteen oli hyvään hallintoon kuuluvien tasapuolisuuden periaatteen ja suhteellisuusperiaatteen vastaista. Epäämisen perusteena oli käytetty pääosin vuosien takaisia ja luonteeltaan toisenlaisia tapahtumia.

Yksittäisen toimittajan leimaaminen sopimatonta

Oikeusasiamies pitää epäasianmukaisena, että ministeriön johto totesi Hanskan toimineen vastoin hyvää journalistista tapaa. Lisäksi oikeusasiamies pitää virkamiehelle sopimattomana sitä, että viestintäjohtaja oli arvionsa perusteella julkisesti leimannut yksilöidyn toimittajan menettelyn Journalistin ohjeiden tietyn kohdan vastaiseksi.

– Valtiovarainministeriö kyseenalaisti mielestäni perusteettomasti uskottavuuteni toimittajana. Minulle on tärkeää, että oikeusasiamies nyt tuomitsi leimaamiseni, Hanska kommentoi tapausta Journalisti-lehden verkkosivuilla.

Myös valtiovarainministeriö pahoittelee tekemiään virheitä ja pitää hyvänä, että oikeusasiamies on selvittänyt tapausta perinpohjaisesti.

Ministeriö pahoittelee tekemiään virheitä ja kiinnittää jatkossa erityistä huomiota oikeusasiamiehen esiin nostamiin asioihin.

– Muutimme ohjeistustamme viime syksynä niin, että virkamiestemme taustatilaisuuksiin lähtee avoin mediakutsu valtioneuvoston mediapalvelun kautta. Jatkossa kuvaamista ja siteeraamista rajoitetaan mahdollisimman vähän. Emme vastedes esitä sisäisissäkään tiedonannoissa arvioita, onko toimittajan toiminta ollut journalistin ohjeiden mukaista, sanoo valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot