Mainos

Valtuutetut tyrmäävät pääkaupunkiseudun suurkuntaehdotukset

Metropolialueen kuntapäättäjät eivät innostu kuntaliitoksia pohtineen työryhmän ehdotuksesta.

Kuntaliitoksia pohtineen työryhmän suosituksessa Helsingin seudulle ehdotettiin neljää kuntaa ja yli kuntarajojen menevää päätöksentekoa. Toisena vaihtoehtona työryhmä näki kaksi suurkuntaa. Työryhmä julkaisi suosituksensa maaliskuun alussa.

Helsingin Uutisten ja muiden Lehtiyhtymän lehtien teettämässä kyselyssä suurin osa kunnanvaltuutetuista tyrmäsi ajatuksen neljästä tai kahdesta pääkaupunkiseudun suurkunnasta täysin.

Neljää suurkuntaa vastusti lähes 88 prosenttia vastaajista ja kahden suurkunnan mallia 91 prosenttia vastaajista. Valtuutetut vastustivat pakkoliitoksia, mutta ilman niitä ei liitoksia myöskään uskota syntyvän. 85 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kumpikaan työryhmän esityksistä ei tule toteutumaan ilman pakkoliitoksia.

Samalla kun valtuutetut suhtautuivat nihkeästi suurkuntaliitoksiin, myös pakkoliitokset valtion taholta aiheuttivat vastustusta.

Eniten pakkoliitoksia vastustivat metropolialueen kunnista esimerkiksi Nurmijärvi, Kauniainen, Vihti ja Hyvinkää sekä Sipoo. Pakkoliitokset saivat eniten kannatusta helsinkiläisvaltuutetuilta. Helsingissä lähes kaksi kolmesta vastanneista valtuutetuista kannatti sitä, että pakkoliitos kirjattaisiin lakiin. Myös Vantaassa pakkoliitoksiin löytyi hieman kannatusta.

Muutostarve myönnetään

Työryhmän esitykset suurkunnista eivät metropolialueen valtuutetuille kelvanneet, mutta yli 60 prosenttia kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että kuntarakenteisiin tarvitaan silti muutoksia

Kyselyssä valtuutetut saivat jättää myös omia ratkaisuehdotuksia metropolialueen muutostarpeista.

Vastaajista puolet, 180, vastasi avoimeen kysymykseen. Ehdotuksia olivat muun muassa, että Keski-Uudenmaan kunnat liittyisivät yhteen, metropolialueelle tarvitaan vain sosiaali- ja terveysalueuudistus ja muut hoidettaisiin vapaaehtoisella yhteistyöllä. Lisäksi kyselyssä ehdotettiin myös metropolialueelle yhtä kaupunkia koko alueelle.

Kyselyn toteutti Helsingin Uutiset ja muut Lehtiyhtymän lehdet. Internet-pohjainen kysely lähetettiin 14 kunnan 717 uudelle valtuutetulle 5.-10.3. Kuntia olivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Nurmijärvi, Tuusula, Järvenpää, Kerava, Sipoo, Mäntsälä, Pornainen, Vihti ja Hyvinkää.

Kyselyyn vastasi 51 prosenttia valtuutetuista.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot