Mainos
Mainos

Valvira: Potilasturvallisuus ollut vaarassa Hus-alueella – viivästykset mahdollisia vielä lähipäivinäkin

Husin potilastietojärjestelmässä on ollut ongelmia tänäänkin. Hoitoajoissa voi olla viivästyksiä myös lähipäivinä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eilinen laaja tietoliikennehäiriö on ollut vaaraksi potilasturvallisuudelle, sanoo valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson STT:lle. Hänen mukaansa vaara ei kuitenkaan ole aiheuttanut potilasvahinkoja, koska sairaanhoitopiirissä on toimittu ripeästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Tiedossa ei ole, että järjestelmävian vuoksi potilaille olisi koitunut esimerkiksi läheltä piti -tilanteita. Henriksson korostaa puhuvansa niiden tietojen varassa, joita hänellä on asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Henriksson pitää tietoliikennehäiriötä vakavana. Hän sanoo, että Husin vikojen syyt on tutkittava perin pohjin, koska tällaista häiriötä ei saisi syntyä.

– Kun järjestelmät eivät toimi, on selvää, että niin vakava tilanne on vaara potilasturvallisuudelle – varsinkin eilen, jossain määrin myös tänään.

Hus on Suomen suurin sairaanhoitopiiri, jolla on parikymmentä sairaalaa ja lukuisia pienempiä yksiköitä.

– Eilen sosiaali- ja terveysministeriö selvitti muut yliopistosairaanhoitopiirit, ja mistään muualta ei raportoitu tällaisia ongelmia.

Ei tietoa, kuinka kauan korjaus kestää

Husin potilastietojärjestelmässä on ilmennyt ongelmia myös tänään. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoi STT:lle, että vian laajuus on selvästi pienempi kuin eilen.

Husin mukaan potilastietojärjestelmä toimii, mutta ongelmana on järjestelmän hitaus. Toiminta jatkuu kaikissa sairaaloissa potilastietojärjestelmän ongelmista huolimatta. Viivästyksiä ja muutoksia hoitoajoissa saattaa kuitenkin lähipäivinä olla.

– Ennalta sovitut toimenpiteet, poliklinikkakäynnit ja yhteydenotot pyritään hoitamaan sovitusti eikä potilaiden tarvitse olla niistä huolissaan. Jos kuitenkin tulee muutoksia sovittuihin aikoihin, Husista ollaan yhteydessä potilaisiin ja neuvotaan, miten menetellä, sairaanhoitopiiri kertoi tiedotteessaan iltapäivällä.

Häiriöt ovat ilmenneet esimerkiksi siten, että kun tutkimuksissa tai hoidossa olevan henkilön potilastietoja halutaan katsoa tai täydentää, niin järjestelmä on toiminut hitaammin tai ei ollenkaan. Järjestelmän vikaa korjataan, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka kauan korjaus kestää. Vian syynä pidetään kahden tietokantapalvelimen yhteysongelmaa.

Husin mukaan häiriö ei tiettävästi liity eiliseen laajaan tietoliikennehäiriöön. Mäkijärvi kertoi, että tieto uudesta ongelmasta tuli keskiviikkona kello 9.24.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot