Mainos
Mainos

Valvonta ontuu sairaanhoitopiireissä

Kuntaliitossa ollaan huolestuneita varainkäytön valvonnasta sairaanhoitopiireissä.

Kuntaliiton mukaan kunnat lähettävät sairaanhoitopiirien luottamuselimiin usein terveydenhuoltoon heikosti perehtyneitä ja epävarmoja luottamushenkilöitä.

Kuntaliiton lakiasiainosaston johtaja Kari Prättälä sanoo, että valvontaa tehostamalla väärinkäytökset vähenevät.

- Mitä tehokkaammaksi valvonta tiedetään, sitä vähemmän tapahtuu näitä väärinkäytöksiä. Organisaatiot kasvavat ja valvonta tulee yhä haastavammaksi, kun on monia portaita. Se edellyttää sitä, että on entistä täsmällisemmät valvontajärjestelmät, jotka sitä valvontaa harjoittavat.

Suomessa on 20 sairaanhoitopiiriä. Ylintä päätösvaltaa kuntayhtymissä käyttää luottamushenkilöistä koostuva valtuusto. Valtuustolle asiat valmistelee niin ikään jäsenkuntia edustavien luottamushenkilöiden muodostama hallitus.

Kuntaliitto kehoittaa kuntia miettimään entistä tarkemmin, keitä sairaanhoitopiirien luottamuselimiin lähetetään.

- Kyllä sitä on entistä enemmän korostettu, että ne on keskeisiä paikkoja kunnan talouden ja hallinnon kannalta, että siellä täytyy olla pätevät henkilöt niitä tehtäviä hoitamassa, Prättälä sanoo.

Asiantuntevan valvonnan merkitys korostuu jatkossa yhä enemmän mikäli Sosiaali- ja terveysministeriössä kaavaillut, nykyistä laajemmat erikoissairaanhoitopiirit tulevaisuudessa toteutuvat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme