Mainos

Vammaiset kovilla Invalidiliiton palveluasunnoissa

Invalidiliiton Asumispalvelut Oy:n ylläpitämissä Validia-palveluasunnoissa kuohuu.

Asukkaiden mukaan palvelu on ala-arvoista tai sitä ei ole lainkaan. Hoitajina on harjoittelijoita ja kielitaidottomia ulkomaalaisia.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma paljastaa ongelmien taustalta Invalidiliiton ideologisen ihanteen itsenäisesti toimeentulevista vammaisista. Ihanteesta on muokattu palvelukonsepti, jota myydään Validian kautta kunnille ratkaisuksi kaikkien vammaisten asuttamisongelmiin.

Palvelutaloissa asuvien vammaisten ja heidän lähipiirinsä mukaan arjen toteuma on kaukana ihanteesta. Vammaisia pakkoitsenäistetään liukuhihnalla vammoihin ja tuentarpeeseen katsomatta.

– Hoitajia on kutsuttava ohjaajiksi. He käyttäytyvät kuin kapiaiset. Olemme koulutettavia koiria, joiden on pakko oppia pärjäämään omillaan, kuvaa Tampereen Validiassa asuva 42-vuotias Markku Pekonen.

Itsenäistyminen monille mahdotonta

Konflikteja syntyy, koska itsenäistävä palvelukonsepti ja asukkaiden tarpeet eivät kohtaa. Kunnat ovat sijoittaneet taloihin vammaisia, jotka ovat terveydentilansa vuoksi kykenemättömiä asumaan omatoimisesti ja selviämään ilman vahvoja, ammatillisia tukitoimia.

Terveydenhuollon lupa- ja valvontavirastosta, Valvirasta myönnetään, että asukaskunta saattaa olla paikka paikoin palvelukonseptiin sopimatonta. Toisaalta taloja ei voi pitää tyhjinä. Validia haluaa kiinteistömassansa hyötykäyttöön.

– En tiedä kenellä on vastuu mahdollisesta virheinvestoinnista, sanoo sosiaalineuvos Hanna Ahonen Valvirasta.

Ahonen ei halua ottaa kantaa Invalidiliiton vammaisten palveluasumismarkkinoiden monopoliasemaan, jonka liitto on haalinut käsiinsä useissa kunnissa. Esimerkiksi Jyväskylässä Invalidiliiton Validia on ollut pitkään ainoa vammaisten asumispalvelujen tuottaja.

Asumispalveluja tuottavan Validia-yhtiön ja omistajaliiton edustaja on merkittävässä asemassa sekä kaupungin että sairaanhoitopiirin poliittisissa hallintoelimissä. Saman suuntaiset kytkennät löytyvät myös muista Invalidiliiton asumispalveluillaan monopolisoimista kunnista.

Itsenäistämiskonsepti palvelee bisnestä

Invalidiliiton itsenäistämiskonsepti palvelee Validian liiketaloudellisia tavoitteita. Itsenäistymiseen koulivissa palvelutaloissa henkilökunnalta ei edellytetä vastaavaa hoitotyön asiantuntijuutta kuin esimerkiksi laitoshoidossa.

Runsas vuosi sitten aivoverenvuodon seurauksena halvaantuneella Markulla on ollut kymmeniä hoitajia. Huomattavan paljon harjoittelijoita, joukossa myös kielitaidottomia ulkomaalaisia.

– Eivät he tunne minua enkä minä heitä. Puheeni on epäselvää mölinää eikä minua jakseta kuunnella. Ulkomaalaiset eivät edes ymmärrä mitä yritän selittää.

Markun mukaan kouluttamaton henkilökunta on turvallisuusriski.

– Ravintoliuosletkuja ei osata tai viitsitä ottaa kunnolla pois, hammashoito-ohjeet katosivat, fysioterapeutin tekemiä nosto-ohjeita ei noudateta ja kutsuihin vastataan kun jaksetaan, usein vasta tunnin parin kuluttua soitosta.

Osa hoitajista pitää Markkua aggressiivisena, koska hän ei halvaantumisen vuoksi hallitse enää äänihuuliaan.

– Eikö hoitotyötä tekevien ihmisten pitäisi ymmärtää, ettei kyse ole siitä, että Markku on vihainen ja äkäinen, vaan siitä että halvaantuminen on vienyt kyvyn säädellä ääntä. Joskus tulee huutoa, vaikka haluaisi puhua pehmeästi, selittää Markun ystävä Minttu Hapuli.

Akateemisesti koulutettu Markku työskenteli ennen halvaantumistaan it-suunnittelijana. Hän hämmästelee paitsi henkilökunnan heikkoa ammattitaitoa myös tylyä käytöstä.

– Jotkut hoitajat käyttäytyvät tosi ikävästi, asukkaille kiroillaan v-alkuisilla sanoilla. Komennetaan ja kohdellaan muutenkin kuin alempiarvoista.

Markku kuvaa oloaan ylikävellyksi, latistetuksi ja puolustuskyvyttömäksi.

– Joskus mietin, inhotaanko täällä vammaisia.

Juttua korjattu klo 21.25: Jutun ensimmäinen lause oli aikaisemmassa versiossa muodossa "Invalidiliiton omistaman Validia palveluasunnot Oy:n ylläpitämissä palveluasunnoissa kuohuu.".

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot