Mainos
Mainos

Vammaispalvelulakia sovellettava myös psyykkisesti vammaisiin

Mielenterveyden keskusliitto vaatii, että vammaispalvelulakia pitää soveltaa myös psyykkisesti vammaisiin. Liiton liittovaltuusto piti kokouksensa Oulussa lauantaina.

Vammaispalvelulain tarkoitus, yhdenvertaisuuden edistäminen sekä vammaisuuden aiheuttamien haittojen ja esteiden ehkäiseminen ja poistaminen, ei edelleenkään toteudu psyykkisesti sairaiden kohdalla, liitto katsoi. -

- Myös mielenterveyspotilailla ja -kuntoutujilla on oikeus saada apua ja tukea selvitäkseen jokapäiväisestä elämästä ja arjen vaikeuksista, liitto korosti.

Se vaatii vammaispalvelulain soveltamista myös niihin, joiden vamma ei välttämättä näy. Hallitusohjelmaan tulee kirjata mielenterveyskuntoutujien oikeus henkilökohtaiseen avustajaan ja tukihenkilöön.

Liitto korosti, että psyykkinen sairaus on pitkäaikainen ja aiheuttaa monenlaista haittaa ihmisen toimintakyvylle. Lisäksi näihin sairauksiin liittyy usein konkreettisten haittojen ja rajoitusten lisäksi erityisesti sosiaalista toimintakykyä rajoittavia tekijöitä.

- Esimerkiksi vakavasta paniikkihäiriöstä tai pelkotiloista kärsivällä saattaa olla sairaudesta johtuen ylitsepääsemättömiä vaikeuksia käyttää yleisiä kulkuneuvoja, liitto muistutti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme