Mainos

Vammaisten palvelujen kilpailuttamiselle halutaan piste – PMMP lähti mukaan

Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä tunnetuksi tulleet Sami Helle ja Kari Aalto tekivät kansalaisaloitteen kehitysvammaisten palvelujen kilpailuttamisen lopettamiseksi. Miehet ovat huolissaan palvelujen laatutasosta. Tukemassa on suosionsa huipulla juuri lopettanut PMMP.

– Oikeesti pliis, kuunnelkaa ihmistä. Jos ostetaan halvalla, niin saadaan henkilöitä, jotka eivät välttämättä ymmärrä mistään mitään, tiivistää muusikko Sami Helle, aloitteen toinen tekijä, mistä kenkä puristaa.

Helle on saanut tarpeekseen siitä, että kehitysvammaiset eivät pääse osallistumaan edes heitä itseään koskevien palvelujen suunnitteluun. Jos asenne muuttuisi, ja Helle ja kumppanit päästettäisiin päättäjien kanssa samojen pöytien äärelle, moni nykytotuus tuuletettaisiin uuteen uskoon.

– Palvelut ja asuminen eivät ole nyt sellaisia, mitä me kehitysvammaiset itse haluamme, Helle korostaa.

"Kohde jää mykän tavaran asemaan"

Kehitysvammaisten Tukiliitto rajaisi kilpailukiellon koskemaan kehitysvammaisten lisäksi kaikkia vammaisia. Vaatimus koskee erityisesti asumispalveluita.

– Kilpailutuksessa kilpailun kohde jää mykän tavaran asemaan ja näin ei voi olla, sanoo liiton puheenjohtaja Jyrki Pinomaa.

Pinomaa muistuttaa, että kilpailutusta harrastetaan hyvin laajassa mittakaavassa, ja että asumispalvelut ovat hyvin työvoimavaltainen ala.

– Jos palveluntuottajan pitää hinnassa säästää, niin ilman muuta on selvää, että säästetään henkilöstökustannuksissa. Silloin palveluja ei pystytä samalla tavalla tuottamaan, Pinomaa sanoo.

Vanhemmat kuvanneet tyhjiä jääkaappeja

Tukiliiton puheenjohtajan mukaan nykyään mennään hyvin usein hinta edellä, palvelujen kustannuksella.

– Jatkuvasti tulee tietoa siitä, että tuotetaan heikkoa palvelua. Laadun heikkeneminen saattaa näkyä esimerkiksi niin, että ympärivuorokautista apua tarvitseva vaikeasti vammainen ei saa apua, jos henkilökuntaa ei ole. Tällaisia tapauksia on aivan varmasti. Vanhemmat ovat käyneet jopa kuvaamassa jääkaappeja osoittaakseen, että siellä ei ole ruokaa. Palveluntuottaja näyttäisi säästävän ihan kaikessa.

Myös kehitysvammaisten lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhdyssä Helsingin Konalassa ollaan huolestuneita nykyisestä kehityksestä.

– Olemme tärkeän eettisen valinnan edessä. Näemmekö kehitysvammaiset tasavertaisina kansalaisina vai näemmekö heidät vain ongelmana? Jos tämä "ongelma" halutaan hoitaa mahdollisimman vähällä rahalla, se kannattaisi sanoa suoraan. Kehitysvammaiset eivät pysty ilman toisen tukea tasavertaiseen kansalaisuuteen, kansalaisaloitteen tukihenkilö, Lyhdyn ohjaaja Markus Vähälä sanoo.

"Suomi EU:n tiukin"

Kunnat ovat opetelleet, vaihtelevalla menestyksellä, jo vuosien ajan kilpailuttamaan. Pitääkö tässäkin asiassa kääntää katseet Brysselin suuntaan? Vastaus on yllättävä.

– EU:n hankintadirektiivi lähtee siitä, että kilpailutusta ei ole sosiaalipalveluissa pakko toteuttaa, mutta Suomessa on ehkä Euroopan tiukimmin tulkittu tätä hankintadirektiiviä ja lähdetty tälle kilpailutuksen tielle, Pinomaa sanoo.

Ministeriössä heitetään pallo kunnille ja kehoitetaan parempaan kilpailuttamiseen.

– Kuntien pitää ottaa vastaan tämä kritiikki. Meillä ei osata kilpailuttaa niin, että osaisimme määritellä sen laadun, sanoo hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä.

Oikeus valita kotinsa

Vähälä muistuttaa, että kehitysvammaisillakin on oikeus valita oma kotinsa. Lain henki ei kuitenkaan toteudu.

– Nyt jos kaiken tavoitteena on säästää rahaa, niin henkilökohtaista tukea omaan asumiseen saa vähemmän. Silloin täytyy organisoida asuminen niin, että asutaan ryhmissä. Tämähän on todella epätavallinen tapa asua. Miksei voisi olla tavallisia asuntoja, jotka toimivat kaikille kansalaisille ja sitten tuen saisi sinne? kysyy Vähälä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot