Mainos

Vammaisten työllistymiselle luvassa tukea

Hallitus hyväksyi Suomen ensimmäiseen vammaispoliittisen selonteon linjaukset tänään.

Hallitus haluaa tukea vammaisten itsenäistä elämää tukemalla muun muassa vammaisten koulutusta, työllistymistä, asumista ja henkilökohtaisen avustuksen järjestämistä.

Tavoitteet kuuluvat Suomen ensimmäiseen vammaispoliittiseen selontekoon. Hallitus hyväksyi linjaukset tänään, ja eduskunta pääsee käsittelemään niitä ensi tiistaina.

Hallitus katsoo, että työ on parasta sosiaaliturvaa, koska työ vähentää syrjäytymistä. Hallitus asettaa tavoitteeksi, että työhallinto väljentää palkkatuen myöntämisen edellytyksiä, kun yritykset palkkaavat vammaisia työnhakijoita. Selonteko lupaa kehittää sosiaaliturvan ja ansiotulojen yhteensovitusta jatkossakin työssäkäynnin tueksi.

Jos vamma estää osallistumisen työelämään, henkilön on selonteon mukaan saatava kohtuullisen toimentulon turvaavaa eläkettä. Vammaisen tarvitsemat palvelut eivät saa heikentää hänen toimeentuloaan. Vammaisuudesta johtuvista palveluista ei pidä periä maksuja.

Vammaisia syrjitään koulutuksessa ja työnsaannissa

Vammaiset ovat eriarvoisessa asemassa muihin kansalaisiin verrattuna. Stakesin selvityksessä eriarvoisuutta havaittiin erityisesti koulutuksessa, työllisyydessä ja toimeentulossa. Lisäksi vammaiset kohtaavat yhä syrjiviä asenteita.

Selvityksen mukaan vammaisilla henkilöillä on muita ihmisiä suurempi riski saada vain vähän koulutusta. Vammaiset myös työllistyvät huonosti, vaikka erittäin moni kykenisi töihin mukautetussa ympäristössä. Perusturvan pienuuden takia osa vammaisista joutuu elämään jatkuvasti pienillä tuloilla.

Koska vammaiset saavat palveluja hyvin eri tavoin asuinpaikkansa mukaan, osa heistä joutuu kohtuuttomiin tilanteisiin. Muun muassa kunnat soveltavat vammaispalvelulakia hyvin eri tavoin.

Hyvää on se, että yhteiskunta on vähentänyt liikkumisen esteitä, mikä helpottaa liikkumista julkisissa tiloissa.

Stakesin mukaan monista vammaisryhmistä on hyvin vähän tutkimustietoa tai se on pirstaleista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot