Mainos
Mainos

Vammalan vesijohtovedessä kolibakteereja

Kolmisentuhatta Vammalalaista joutuu keittämään juomavetensä. Bakteerien alkuperä on vielä epäselvää.

Vammalan kaupungin vesijohtovedestä on löytynyt kolibakteereja. Vammalan Vesi kehotti tiistaina kaupungin pohjoispuolen asukkaita keittämään ruoka- ja juomakäyttöön tarkoitetun vesijohtoveden. Ongelma koskee noin 3000:ta Vammalan keskusta-alueen 10 000 asukkaasta.

- Alustavasti näyttää siltä, että vedessä on koliformisia bakteereja, sanoo terveystarkastaja Anne Peräniitty. Se, mistä bakteerit ovat peräisin, on vielä epäselvää.

Kaupungin pohjoispuolen vesijohtovedestä otettiin maanantaina 11 näytettä, joista kuudessa on havaittu koliformista kasvua. Huomenna varmistuu, onko kyseessä E-coli-bakteeri. Vammalan eteläosan vesinäytteet ovat kaikki olleet puhtaita, eli siellä vesijohtovedessä ei ole vikaa.

Kolibakteeri elää yleensä suolistossa, missä se kuuluu elimistön normaaliin bakteerikantaan. Ihmiskehon kannalta väärään paikkaan joutuneena se voi aiheuttaa esimerkiksi virtsatietulehduksen.

Bakteerit tulivat ilmi ensimmäisen kerran Vammalan teollisuusalueilla, missä eri yrityksistä on joutunut kaikkiaan ainakin parikymmentä henkilöä sairauslomalle. Tyrvään teollisuusalueelta ja Patrian alueelta vesinäytteitä on otettu viime viikon lopulla, ja niissä on E-colia.

Vielä viime viikolla näytti siltä, että kolibakteereja ei olisi joutunut kotitalouksien käyttöveteen lukuunottamatta muutamia teollisuusalueen lähellä sijaitsevia taloja.

Vammalan vesijohtoveteen on bakteerien vuoksi lisätty tavallista enemmän klooria. Kehotus keittää vettä 5-10 minuutin ajan ennen ruoka- tai juomakäyttöä on silti voimassa toistaiseksi. Lisäksi asukkaat voivat noutaa itselleen juomavettä kaupungintalon vieressä olevalta Vammalan Veden paineenkorotusasemalta.

Bakteerien saastuttamaa vettä voi käyttää siivoukseen, pyykinpesuun ja peseytymiseen. Sillä tiskatut astiat tulee Vammalan Veden ohjeiden mukaan kuivattaa kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot