Mainos

Vanhanen aikoo pitää oven auki Natoon

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomi aikoo tulevaisuudessakin pitää kiinni mahdollisuudesta liittyä Natoon.

Vanhanen sanoo. että sotilasliiton kehitystä on kuitenkin edelleen seurattava, eikä liittoutumiskysymys ole millään lailla kiireellinen asia. Tuleva turvallisuusselonteko ei Natoon vie.

Vanhanen tuuletti Suomen Nato-suhdetta keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa seminaarissa ja puntaroi jäsenyyden hyötyjä ja haittoja. Myönteiset tekijät liittyvät päätöksentekoon osallistumiseen ja turvatakuuseen. Jäsenyys vahvistaisi myös Suomen suhdetta Yhdysvaltoihin.

- Mutta toisaalta jäsenyys voisi kohdistaa Suomeen solidaarisuuspaineita osallistua myös sellaisiin operaatioihin, joita emme omasta näkökulmastamme pitäisi toivottuina.

Vanhanen sanoi, että hänen omaan ajatteluunsa vaikuttaa jäsenyyttä puoltavien perusteiden rinnalla kaksi näkökulmaa. Ensinnäkään mihinkään klubiin ei mennä sanomaan ei, vaan osallistumaan sen toimintaan.

- Nyt tämä nähdään Afganistanissa - ne rauhankumppanit, jotka antavat joukkojaan pohjoiseen, tuovat liittokunnalle arvostetun lisäpanoksen, kun taas ne jäsenmaat, jotka väistävät taistelutehtäviä eteläisessä Afganistanissa, ovat liitossa huonossa huudossa.

Vanhanen sanoi miettivänsä myös, miten jäsenyys heijastuisi Suomen poliittiseen liikkumatilaan ja kykyyn määritellä politiikkaa omaehtoisesti.

Myös Suomen riippuvuus kriisihetkellä auttamaan kykenevien maiden poliittista kannoista askarruttaa pääministeriä.

Painoarvo keventynyt

Pääministeri katsoi, että koko Nato-kysymyksen poliittinen painoarvo on keventynyt, kun mitään sotilaallista uhkaa ei ole. Sellaista Natoa, jona järjestö kylmän sodan aikana tunnettiin, ei myöskään ole enää olemassa, hän huomautti.

Vanhanen korosti, että Nato-kysymys on tänä päivänä ennen muuta käytännön kysymys. Naton kehitystä on edelleen seurattava tarkkaan ja arvioitava jäsenyyden etuja ja haittoja asiallisesti, objektiivisesti ja tosiasioiden pohjalta.

Suomen mahdollista jäsenyyttä tulee pääministerin mielestä tarkastella avoimesti erityisesti kriisinhallinnan ja niihin liittyvien tarpeiden ja päätöksenteon valossa.

- Nato ei ole tunteen asia. Kysymys ei ole mustavalkoinen.

Vanhanen myönsi puheensa jälkeen halunneensa riisua mystiikkaa Nato-kysymyksen ympäriltä. Pääministerin puheen kiinnostavuutta lisäsi sen ajoittuminen Bukarestissa meneillään olevan Naton huippukokouksen ja maan ulkoministerin vaihdoksen yhteyteen.

Tuleva ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) tunnetaan Nato-jäsenyyden vankkana kannattajana ja puolestapuhujana.

Venäjä on naapuri

Vanhanen käsitteli puheessaan myös Venäjää, jonka hän totesi olevan Suomelle ennen kaikkea "naapuri, naapuri ja naapuri". Sotilaallinen uhka se ei ole, mutta puolustuskyvystä on joka tapauksessa huolehdittava.

- Logiikka kulkee niin yksinkertaisesti, että jos lähialueellamme on sotilaallista potentiaalia, sitä pitää olla meidänkin käytettävissämme, vaikka emme usko sitä tarvittavan.

Pääministerin mukaan esimerkiksi asevelvollisuusjärjestelmän alasajo olisi käytännössä peruuttamaton ratkaisu, johon ei pidä mennä.

(MTV3-STT)

Lue myös: (1.4.2008)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot