Mainos
Mainos

Vanhanen antaa Putinille EU:n ihmisoikeusviestin

Pääministeri ottaa esille sananvapaus-ja ihmisoikeuskysymykset perjantaina EU:n ja Venäjän tapaamisessa Lahdessa. Muita aiheita ovat mm. energiakysymykset.

Toimittaja Anna Politkovskajan murha, sananvapaus ja muut ihmisoikeusaiheet nousevat esille perjantaina EU:n ja Venäjän tapaamisessa Lahdessa. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi aikovansa itse ottaa kysymykset esille epävirallisen huippukokouksen illalliskeskustelussa ja kertoa EU:n yhteisen kannan.

Hän ei ollut huolissaan siitä, että Venäjä pääsisi hyödyntämään EU-maiden eriseuraisuutta.

- Meidän tavoitteemme on se, että tulemme puhumaan yhdellä äänellä. Mutta luonnollisesti kaikilla on puheoikeus, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ihmisoikeuskysymyksissä EU-maat ovat Vanhasen mukaan kuitenkin samaa mieltä. Eroavat linjat liittyvät muun muassa energia-aiheisiin. Vanhasen mukaan erojen peittelemisestä ei ole hyötyä, sillä ne ovat olleet tiedossa jo aiemmin. Yhteinen keskustelu luo EU-maille painetta yhtenäistää linjojaan, Vanhanen arveli.

Pääministeri korosti, että ihmisoikeusaiheet ovat jatkuvasti esillä EU:n ja Venäjän keskusteluissa.

Peruskirja sopimukseen

EU:n ja Venäjän suhteita hiertänyt energiaperuskirja ei Vanhasen mukaan näytä etenevän.

Venäjä ei ole suostunut ratifioimaan sitä, vaan vaatii muutoksia. Vanhasen mukaan EU:n ajatus on nyt, että peruskirjan keskeiset tavoitteet kirjattaisiin EU:n ja Venäjän uuteen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen, josta aletaan neuvotella ensi vuonna.

Peruskirja sääntelee energiamarkkinoiden vapauttamista ja pelisääntöjä. Venäjä tunnusti sen periaatteet Pietarin G8-huippukokouksen julistuksessa, mutta ei ole liikahtanut allekirjoittamisen suuntaan.

- Tavoite on, että nämä periaatteet voitaisiin kirjata EU:n ja Venäjän yleistä suhdetta säätelevään sopimukseen.

Halonen kyyditsee kahteen suuntaan

Putin vierailee Suomessa seuraavan kerran EU:n ja Venäjän huippukokouksessa marraskuun lopulla. Perjantain vierailun yhteydessä hän käy kahdenväliset keskustelut presidentti Tarja Halosen kanssa, joka kyyditsee hänet Helsingistä Lahteen ja takaisin.

- Sitä ei kannata vähätellä, siinä on kaksi tunnin mittaista mahdollisuutta. Se antaa varmasti hyvän mahdollisuuden presidenttien kesken päivittää kahdenväliset keskustelut.

Vanhanen kertoi, että hän ja presidentti keskustelevat huomenna Putinin kanssa esille nostettavista aiheista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme