Mainos
Mainos

Vanhanen ei halua EU-ytimiä

Euroopan unioniin ei pidä päästää syntymään mitään ytimiä, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi tänään Helsingissä. Vanhanen katsoo, että kaikkien jäsenmaiden olisi halutessaan päästävä mukaan EU:ssa tapahtuvaan kehitykseen.

-Ei pidä hevin päästää unionia siihen, että sen sisälle ryhtyy syntymään pienempiä joukkoja. Me haluamme, että tällaista ydintä ei synny, hän sanoi.

EU:ssa on toistuvasti käynyt niin, että joukko jäsenmaita on syventänyt yhteistyötään muiden jäädessä rannalle. Viimeksi näin kävi heinäkuussa, kun yhdeksän maata ilmoitti ryhtyvänsä tiiviimpään yhteistyöhön kansainvälisiä avioeroja koskevassa lainsäädännössä. Pääasiassa katolisista maista koostuva joukko haluaa sopia säännöt sille, minkä maan lakia noudatetaan silloin kun erimaalaiset puolisot tai muussa kuin kotimaassaan asuvat puolisot hakevat eroa. Suomi ja Ruotsi eivät ole halunneet tähän mukaan, koska muutosten on pelätty vievän avioerolainsäädäntöämme taaksepäin.

-Kaikessa yhteistyössä jäsenmailla pitää olla mahdollisuus päästä mukaan, eikä päästää muodostumaan sisälle sellaista kehää, joka on jollain tavalla parempi ja oikeutetumpi päätöksentekoon kuin muut. Suomi haluaa olla kaikessa vaikuttamisessa mukana, Vanhanen sanoi Helsingin yliopistolla.

20 ministeriä 20 maakunnassa

Vanhasen tilaisuus aloitti hallituksen EU-keskustelutilaisuuksien sarjan, jonka aikana 20 ministeriä kiertää 20:ssä Suomen maakunnassa keskustelemassa EU-asioista. Pääministeriä oli kuuntelemassa satakunta ihmistä, ja yleisökysymykset ponnahtelivat Georgian kriisistä Tallinnan-matkoihin.

Parikin kansalaista halusi tietää, miksi Venäjältä ei koskaan vaadita mitään positiivisia toimia vaikkapa Georgian suhteen. Vanhasen mukaan suurellekin valtiolle pitää pystyä sanomaan, että tämä - esimerkiksi voimatoimet Georgiassa - ei vaan käy. Toinen esimerkki ovat ylimitoitetut puutullit, joilla Venäjä uhkaa Suomea.

-Venäjän on hyvä nähdä, että suomalaisten asenne Venäjään muuttuu varsinkin tämän puutulliratkaisun kautta. Jos meiltä menetetään tuhansia työpaikkoja Venäjän hallinnollisen tullipäätöksen takia, niin on ihan selvä, että se muuttaa suomalaisten suhtautumista erittäin kielteiseksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme