Mainos

Vanhanen ei hyväksy VM:n päästölaskelmia

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä valtionvarainministerin näkemys on vain yksi osa kokonaisuutta. Hänestä EU:n uuden perussopimuksen pikainen hyväksyminen olisi tärkeää. Vanhasen mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden lisäksi EU:n on osattava vastata ihmisten arjen haasteisiiin.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei hyväksy valtiovarainministeriön laskelmia EU:n päästötavoitteiden vaikutuksista Suomelle. Valtioneuvoston kanslian seminaarissa Helsingissä puhuneen Vanhasen mielestä lasku on todella suuri, mikäli ilmastonmuutoksen hillitsemisessa ei tehdä mitään. Ilmastonmuutoksen hillitsemiselle ei ole vaihtoehtoa. Se varmasti maksaa, mutta ellemme tee mitään, ei myöskään seurausten hintalapulla ole rajaa, hän tiivisti.

Ministeriön laskelmien mukaan Suomesta voi mennä jopa 40 000 työpaikkaa, jos Suomi toteuttaa EU:n asettamat päästönvähennystavoitteet. Pääministeri Vanhasen mielestä valtiovarainministeriön näkemys on vain yksi osa kokonaisuutta.

EU:n huippukokouksessa sovittiin maaliskuussa, että unioni sitoutuu yksipuolisesti vähentämään kasvihuonepäästöjä vähintään 20:lla prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Lisäksi EU on valmis 30 prosentin päästövähennystavoitteeseen, jos päästään maailmanlaajuisesti sopimukseen päästöjen rajottamisesta.

Ilmasto- ja energiaturvallisuus on aihe, johon EU:n on Vanhasen mielestä vastakin panostettava. Hän muistutti, että viimeksi kuluneen vuoden aikana ihmisten tietoisuus ilmastonmuutoksen vakavuudesta on voimakkaasti kasvanut ja vaatimusten äänenpaino tarvittavista toimista lisäntynyt. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien haasteiden lisäksi EU:n on hänen mielestään osattava vastata ajan ihmisten arjen haasteisiin.

Vanhanen pitää tärkeänä, että EU:n uusi perussopimus saataisiin pikaisesti hyväksytyksi. Tavoitteena pitäisi hänen mielestään olla, että vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa olisi uusi sopimus voimassa. Vanhasen mukaan Suomelle sopii sekin, että vanhoja sopimuksia uusitaan, ja ettei varsinaista uutta sopimusta luoda. Sisältö on hänen mielestään olennaisempi kuin muoto.

Neuvottelujen lähtökohdaksi on otettava nykyisen perustuslakisopimuksen sisältö. Sen keskeiset uudistukset olisi säilytettävä. Tällä Matti Vanhanen tarkoittaa erityisesti unionin toimielinuudistukseen liittyviä määäräyksiä sekä päätöstä määräenemmistöpäätöksenteon laajentamisesta, sillä niiden avulla voimme varmistaa unionin toiminnan tehokkuuden.

Valmiiksi neuvoteltu uusi perustuslaillinen sopimus kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestykseen. Juhannuksena pidettävässä huippukokouksessa on tarkoitus sopia, miten uudistuksessa edetään. (MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot