Mainos
Mainos

Vanhanen: Ei tutkintapyyntöä tekstiviesteistä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) Susan Ruususelle (entinen Kuronen) kirjoittamat tekstiviestit on julkaistu ruotsalaisella verkkosivulla. Suur-Tukholma-lehden toimituskuntaan kuuluva Seppo Isotalo on lähettänyt ratkaisustaan sähköpostiviestejä myös suomalaisille tiedotusvälineille.

Vanhanen sanoi tänään tiedotusvälineille, ettei aio tehdä erillistä tutkintapyyntöä nyt julkaistuista tekstiviesteistä. Vanhanen kertoo aikovansa odottaa ensin hovioikeuden päätöstä Pääministerin morsian -kirjaa koskevassa oikeudenkäynnissa.

- Näen oikeastaan entistäkin tärkeämpänä sen, että vien valitusprosessin kirjasta hovioikeuteen. Sen kautta tulee käsitellyksi se periaatteellinen kysymys, onko myös päätöksentekijöillä niitä elämänalueita yksityisyydessä, jotka eivät ole julkisia, Vanhanen selvensi toimittajille.

Pääministerin lähettämäksi väitetyt viestit ovat yksityistä kirjeenvaihtoa. Ne on osoitettu Ruususelle, kun hän seurusteli Vanhasen kanssa vuonna 2006.

- Jokaisella ihmisellä on henkilökohtaisessa suhteessa eritasoista viestintää. Tässä peruskysymys on se, että saako pääministerillä olla tällaista henkilökohtaista elämää, jossa keskustellaan, seurustellaan ja tehdään eri asioita ilman, että se kaikki on levitettävissä ja marketeissa myytävissä. Tässä tämä kysymys on ja tähän tulee hovioikeuden kautta vastaus, Vanhanen totesi.

Nyt julkitulleet viestit ovat samat, jotka Ruususen manageri toimitti kirjan kustantajalle ja jotka luovutettiin edelleen käräjäoikeudelle. Asian vahvistivat MTV:n uutisille Pääministerin morsian -kirjan kustantaja Kari Ojala ja Ojalan asianajaja Zacharias Sundström.

Isotalo: Viestit tulivat Suomesta tiedotusvälineiltä

Suur-Tukholman lehden toimittaja, sosiaalipolitiikan dosentti Seppo Isotalo sanoo MTV:n uutisille saaneensa Vanhasen Ruususelle lähettämät tekstiviestit suomalaisilta tiedotusvälineiltä.

Isotalo on laittanut viestit internetiin, vaikka ne julkaistaan myös Suur-Tukholman lehden toukokuun numerossa.

Isotalon mukaan tekstiviestit ovat peräisin oikeudenkäyntiaineistosta ja toimittajat ovat saaneet ne käsiinsä, jos ovat vain pyytäneet. Helsingin käräjäoikeus kuitenkin määräsi salaisiksi ne viestit, joita ei ole julkaistu Pääministerin morsian -kirjassa. Tämän Isotalo kuitenkin kiistää.

- Ei ole mitään päätöstä siitä, että ne (viestit) olisivat salaisia, koska kukaan ei ole niitä vielä pyytänyt oikeudelta. Minun ei ole tarvinnut niitä pyytää, koska ne ovat aivan vapaasti (saatavilla)… ja myöskin Suomen lehdistöstä ne ovat minullekin tulleet.

Isotalo kiistää myös, että Susan Ruusunen olisi luovuttanut viestit hänelle.

- Ne (viestit) ovat oikeuden pöytäkirjasta. Niissä ei ole mitään salaista. Ne ovat täysin virallisia pöytäkirjoja, joita jostain syystä suomalainen lehdistö ei halua julkaista, Isotalo toisti.

- Tämä on tällaista oikeuskäytännön ennakointia. Kyllä Kanervan viestit pantiin ulos ja annettiin potkut ministerille, ei siinä ujosteltu ollenkaan, Isotalo selvensi.

Isotalon mukaan suomalaismedia pelkää pääministeri Vanhasen vaikutusvaltaa, eikä siksi julkaise viestejä.

- Suomen lehdistössä on tulkittu, noh, ilmeisesti pelätään pääministerin vaikutusvaltaa. Tässä ei ole leikin paikka. Kyllä minä suomalaista lehdistöä hyvin ymmärrän. Ollaan varovaisia, kun on näin hurja pääministeri, joka väittää, että tällaiset tekstiviestit, joiden perusteella ministereille annetaan potkuja, ei olisi muka julkista merkitystä. Että ne olisivat jotenkin yksityisasioita, Isotalo jatkoi.

Isotalo sanoo ymmärtävänsä suomalaismedian varovaisuutta asiassa, mutta viittaa samalla viimeaikaisiin tapahtumiin Ilkka Kanervan (kok.) tekstiviestikohussa.

- Kun pääministeri lähtee näin hirmuiseen hyökkäykseen, ymmärrän, että lehdistössä täytyy olla vähän varovainen, mutta se varovaisuus nyt oikeastaan häipyi tässä yhteydessä, kun tämä Kanervan asia nousi esille. Silloin otettiin lusikka kauniiseen käteen ja alettiin julkaista asioita siinä järjestyksessä kuin mitä ne yleisöä kiinnostavat.

Isotalo näkee myös eroja Suomen ja Ruotsin tulkinnoissa poliitikkojen yksityisyydensuojasta.

- Juridisen tilanteen tulkinta on mennyt Suomessa väärin. Suomessa on aivan hölmö laki, joka muka suojaa yksityisyyttä. Ei se yksityisyyttä suojaa, vaan tässä tilanteessa pääministeri yrittää käyttää tätä lakia tulkitsemalla sen täysin väärin. Ruotsissa ei tämmöisestä asiasta voi edes keskustella, koska tällaista hölmöä lakia yksityisyyden suojasta ei ole.

Vanhasen viestejä Ruususelle ei ole toistaiseksi julkaistu suomalaisilla nettisivustoilla.

Ruotsissa laki ei suojaa yksityisyyttä yhtä tiukasti kuin Suomessa.

(MTV3-STT)

Lue politiikan toimituksen esimiehen Timo Haapalan blogi Setä Arkadia: Matti netissä, netti Matissa - kriisitiedotus pystyyn!

Lue myös:

Viihdeuutiset:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme