Mainos
Mainos

Vanhanen: EU ei ole kriisissä

Päättyneen EU-huippukokouksen pääteemaksi nousi tänään Unionin laajentuminen.

Pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja katsovat, että EU:n perustuslain vuoteen 2008 pidennetty jatkoaika ei merkitse unionin olevan kriisissä tai pysähdyksissä.

Vanhasen mukaan heinäkuussa alkavalle Suomen puheenjohtajakaudelle riittää kyllä tekemistä ja asioita viedään eteenpäin.

-Suomen puheenjohtajakaudella on lukuisia tärkeitä lainsäädäntöhankkeita, palveludirektiivi, kemikaaliasetus, työaikadirektiivi, patenttilainsäädäntö ja niin edelleen. Unioni ei todellakaan ole pysähtynyt esimerkiksi ulkosuhteiden hoitamisessa, Vanhanen sanoo.

Tuomioja taas huomauttaa, että EU:n elämä on oikeastaan jatkuvaa kriisiä.

EU:n laajentuminen pääteemana

Päättyneen EU-huippukokouksen pääteemaksi nousi tänään Unionin laajentuminen. Kuten perustuslakiasiassa, myös tässä lopputulos jätettiin epämääräiseksi.

Perustuslaki sai jatkoaikaa - mikä vaikutti tyydyttävän ainakin sopimusta puolustaneita johtajia. Perustuslakia tarkastellaan ensi keväänä Saksan kaudella.

-Meidän täytyy vakuuttaa eurooppalaisille, että meillä on projekteja, jotka lisäävät töitä, vaurautta ja tekevät Euroopasta vahvan. Toisaalta meidän täytyy tehdä selväksi, että tarvitsemme perustuslain. Siksi päätimme aikataulusta: päätöksiä pitää tehdä vuosien 2007 ja 2008 aikana, totesi Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Puheenjohtajamaa Itävalta esitti, että Unionin kyky vastaanottaa uusia jäsenmaita otettaisiin nyt tosissaan huomioon.

Päämiehet päätyivät epäselvään lopputulemaan, jossa vastaanottokykyä ei enää kutsuta kriteeriksi mutta sitä kuitenkin vaaditaan kun unioni laajentuu.

Suomen puheenjohtajakausi alkaa heinäkuun alussa. Se näkyi huippukokouksen jälkeen kansainvälisen median kiinnostuksena - Vanhanen kiirehti suoraan Suomen tiedotustilaisuudesta BBC:n haastatteluun.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme