Mainos
Mainos

Vanhanen: EU:n ilmastopäätös poliittisesti tärkein

EU:n komissio julkistaa ensi keskiviikkona suuren ilmastopakettinsa, joka muun muassa määrittelee maakohtaiset kiintiöt uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi.

EU:n komissio julkistaa maakohtaiset ilmastovelvoitteet ensi keskiviikkona. Pääministeri Matti Vanhanen pitää päätöstä ehkä vuoden poliittisesti tärkeimpänä.

Energia- ja päästövelvoitteet aiheuttavat hinnannousuja ja monia muutoksia myös Suomessa. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mukaan kädenvääntö ei kuitenkaan lopu komission päätökseen, vaan monista erittäin merkittävistä linjauksista täytyy vielä sopia jäsenmaiden kesken.

EU:n komissio julkistaa ensi keskiviikkona suuren ilmastopakettinsa, joka muun muassa määrittelee maakohtaiset kiintiöt uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi. Asia nousi esiin tänään myös pääministerin haastattelutunnilla.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Suomen kiintiö uusiutuvissa energialähteissä olisi nousemassa 10 prosenttiyksiköllä yhteensä 38 prosenttiin. Elinkeinoministeri ei lukua suoraan vahvista, mutta sanoo olevansa neuvotteluihin kohtuullisen tyytyväinen.

Uusiutuvan energian lisäksi, EU:ssä päätetään myös hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteista, siihen liittyvästä ja erityisesti teollisuuden kannalta tärkeästä päästökauppauudistuksesta, ja jopa liikennepolttoaineiden biovelvoitteista.

Kyse on siis valtavasta paketistä, joka vaikuttaa kaikkien EU-maiden talouteen. Kadenvääntö jatkuukin seuraavaksi sekä maiden että teollisuudenalojen välillä.

EU voi joutua ilmastotavoitteeneen vaikeaan asemaan, jos päästörajoituksista ei saada aikaan kaikkia maita koskevaa sopimusta. Pahimmassa tapauksessa osa teollisuudesta siirtyy EU:sta niihin maihin, joissa rajoituksia ei ole ollenkaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme