Mainos
Mainos

Vanhanen: EU:n perustuslain pilkkominen mahdollista

Suomi ei saa piiloutua Hollannin ja Ranskan kansanäänestysten taakse, Vanhanen sanoo. Kolmetoista jäsenmaata on ratifioinut sopimuksen.

EU:n pitää pyrkiä saattamaan perustuslaki voimaan nykyisessä muodossaan ja kokonaisena, arvioi pääministeri Matti Vanhanen. Vanhanen sanoi perustuslakiselonteon lähetekeskustelussa eduskunnassa, että sopimuksen pilkkominen tulee kysymykseen vain, jos muut ratkaisut osoittautuvat täysin mahdottomiksi.

- Pilkkominen ei olisi yksinkertainen tie, sillä myös siitä aiheutuvat muutokset tulee ratifioida jäsenmaissa, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ennakoi, että lopullisia ratkaisuja ei saada ennen kuin sopimuksen kansanäänestyksissä hylänneet Ranska ja Hollanti järjestävät vaalinsa keväällä 2007. Hän toivoi eduskunnan käsittelevän selonteon perusteellisesti, minkä jälkeen Suomi voi tarvittaessa ratifioida perustuslain nopeasti.

Keskustelussa innokkaimmissa puheenvuoroissa esitettiin, että Suomi harkitsisi sopimuksen ratifioimista kevään kuluessa.

Suomessa ratifiointi jäädytettiin kesällä Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten jälkeen. EU-maat käsittelevät perustuslain tilannetta seuraavan kerran ensi vuoden puolella. Kolmetoista unionin jäsenmaata on ratifioinut sopimuksen.

Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala piti demokratian halventamisena ajatusta, että kansanäänestyksissä hylätty perustuslaki saatettaisiin tarjota kansalaisille samanlaisena uudelleen. Hän ehdotti, että Suomi pyrkisi puheenjohtajakaudellaan löytämään tien ulos kriisistä, uuden neuvottelun kautta.

Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi sekä perussuomalaisten puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Timo Soini olivat valmiit kuoppaamaan koko sopimuksen.

- Hallitus vetää perässään kahteen kertaan hylättyä perustuslakisopimusta kuin hyljettä kuivalla maalla, Soini maalaili ja povasi unionille pikaista loppua.

Vanhanen puolusti hallituksensa valitsemaa kantaa ja kehotti eduskuntaa ottamaan perustuslakiin kantaa sen sisällön perusteella, menemättä piiloon Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten taakse. Hän arvioi, että perustuslakisopimus pysyy 95-99 prosentin verran nykyisellään, vaikka siitä lopulta otettaisiin joitakin osia irti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.11.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme