Mainos
Mainos

Vanhanen: EU-puolustuksen kehittämiseen halua

Huoli monenkeskisten kansainväliset järjestelmien kohtalosta yhdistää ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomea ja Saksaa.

Sopimukset rapautuvat juuri kun niitä tarvittaisiin monenlaisiin haasteisiin vastaamisessa.  

– Tämä tuska on hyvin samanlainen, Vanhanen kuvaa saksalaistunnelmia.  

Vanhanen johti Berliinissä ulkoasianvaliokunnan ryhmää, joka tapasi keskiviikkona ja torstaina niin poliitikkoja, virkamiehiä kuin tutkijoita. Hänen mukaansa viesti oli selvä: tarve vahvistaa ja yhtenäistää Euroopan unionia.  

– Pitää pystyä vakuuttamaan ihmiset siitä, että yhteistyöllä saadaan parempia tuloksia kuin hajaantumalla, Vanhanen sanoi.  

EU-puolustus prioriteetti

Erityisen ajankohtaisena Vanhanen pitää EU:n puolustusulottuvuutta, jonka kehittäminen on hänen mukaansa saksalaisille selvä prioriteetti. Vanhanen ennustaa, että asiasta käydään EU:ssa vielä tänä keväänä vakava keskustelu, johon Suomenkin on määritettävä kantansa.  

– Tässä on nyt ylivoimaisesti vahvin pyrkimys kuin koskaan aiemmin, Vanhanen arvioi.  

Hänen mukaansa suomalaisten ei pidä sekoittaa EU:n puolustusulottuvuutta perinteiseen maanpuolustukseen. Saksassakin Vanhasen mukaan korostetaan, että oman aluepuolustuksessa he ovat sitoutuneet Natoon. EU:n toimintakykyä silti tarvittaisiin toisenlaisiin sotilaallista voimaa vaativiin tehtäviin esimerkiksi kriisinhallinnassa.  

Donald Trumpin Yhdysvaltoihin ja Vladimir Putinin Venäjään suhtaudutaan Vanhasen mukaan Saksassa paljolti samoin kuin Suomessa: pragmaattisesti ja kärsivällisesti.  

– Molempien kanssa täytyy olla valmis pitkäjänteiseen vuoropuheluun, Vanhanen tiivistää. 


Hallitus esitteli puolustusselontekoaan tänään iltapäivällä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme