Mainos
Mainos

Vanhanen: Georgian tilanne äärimmäisen huolestuttava

Pääministeri Matti Vanhanen luonnehtii Georgian konfliktia "äärimmäisen huolestuttavaksi".

- Sitä voi luonnehtia sotatilaksi. Se on äärimmäisen huolestuttava tilanne. Äärimmäisen tärkeää on, että siellä saataisiin tulitauko mahdollisimman nopeasti, Pekingissä vieraileva Vanhanen sanoi.

Suomi on Ety-järjestön puheenjohtajamaa, eikä Vanhanen halunnut ruotia tilanteen syitä.

- Me pyrimme olemaan äärimmäisen tasapuolisia. Itse konfliktin tausta on äärimmäisen monisyinen, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ei myöskään innostunut Georgian presidentin Mihail Saakashvilin vertauksesta, jonka mukaan Georgian tilanne on samanlainen kuin Suomen talvisodassa.

- En lähde luonnehtimaan konfliktin syitä tai syyllisiä. Jokainen tilanne on erilainen. Kun konflikti on päällä, kaikki sen osapuolet pyrkivät löytämään toiminnalleen mahdollisimman hyväksyttäviä syitä. Suomen ei pidä lähteä värittämään syitä tai syyllisiä.

Vanhanen on Kiinassa tavannut maan johtoa ja seuraa lastensa kanssa olympiakisoja. Vanhasen mukaan olympiamatka ei ole vaarassa Georgian levottomuuksien takia.

- Ei ole sitä tarvetta. Ulkoministeri on varsinainen toimija Etyjin puolelta, ja nykyaikainen kommunikaatioteknologia antaa pääministerille mahdollisuuden antaa tukensa. Ja Peking on itse asiassa se paikka, missä maailman valtionpäämiehiä on nyt paljon.

Olympialaisten avajaisissa Vanhanen oli tavannut lyhyesti Venäjän entisen presidentin Vladimir Putinin. Rakoa tapaamiseen Pekingissä ei kuitenkaan löytynyt ennen kuin Putin poistui Kiinasta.

"Töitä riittää"

Vanhanen tapasi Pekingissä eilen Kiinan varapääministerin Li Keqiangin ja tänään pääministeri Wen Jiabaon. Vanhanen sanoi painottaneensa Wenille sanan- ja mielenosoitusvapauden tärkeyttä.

- Pääministeri vastasi kohtalaisen perusteellisesti, näki että hän oli varustautunut vastaamaan, Vanhanen huomioi.

Vanhasella ei ollut vastausta siihen, onko Kiinan ihmisoikeustilanne parantunut vai heikentynyt.

- Ihmisoikeusjärjestöillä on tarkempi seuranta käynnissä. On hirveän vaikea esittää valtion puolesta omaa arviota siitä, mitä käytännössä eri puolilla Kiinaa tapahtuu. On tärkeää, että me muut maat kiinnitämme säännöllisesti tähän huomiota.

Vanhanen teki myös Wenille ehdotuksen, että Suomi voisi osallistua ekologisen ja digitaalisen kaupungin suunnitteluun Kiinassa.

- Suomalainen teknologinen vihreä osaaminen pääsisi aidosti käytännön tasolle. Tässä maassa töitä riittää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme