Mainos
Mainos

Vanhanen haluaa jatkaa pääministerinä

Vanhasen mukaan hallituspohjasta sovita etukäteen, vaan pohjan ja ohjelman määräävät äänestäjät.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen vakuuttaa haluavansa jatkaa pääministerinä kevään vaalien jälkeenkin.

Vanhanen sanoi keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Porissa, että tämä onnistuu vain, jos keskusta saa vaaleissa riittävän vahvan tuen ja hallitus muodostetaan tulevaisuuden tehtävien ympärille.

Vanhanen korosti myös, ettei hallituspohjasta sovita etukäteen, vaan pohjan ja ohjelman määräävät äänestäjät.

- Itse olen politiikassa tulosten saavuttamiseksi. Jos joku pitää minua tässä suhteessa enemmän toimitusjohtajana kuin poliittisena kansanvillitsijänä, niin hän on aivan oikeassa, Vanhanen sanoi.

Pääministerin mielestä talouden ja osaamisen haasteiden ottaminen tosissaan edellyttää, että ensi vaalikauden budjettilisäyksistä ehkä neljännes tulee suunnata tutkimus- ja kehitystoiminnan määrärahojen lisäämiseen. Osa näistä lisäyksistä voitaisiin saada kehittämällä verovähennyksiä.

- Seuraavallakaan kaudella emme keskity vain tuloverotuksen keventämiseen. Toimien on oltava monipuolisia ja kustannustehokkaita.

Vanhasen mukaan ruoan arvonlisäveron alentaminen loisi enemmän uusia työpaikkoja kuin vastaavan rahan käyttö tuloverotuksen laskeminen.

Bioenergiaan panostettava

Vanhanen nosti yhdeksi seuraavan vaalikauden painopisteeksi myös elämysteollisuuden ja -palvelujen kehittämisen. Kyse on alasta, joka kuluttaa vähän energiaa ja luonnonvaroja, mutta tuottaa paljon talouden kasvua, työtä ja hyvinvointia.

Keskusta edellyttää, että myös seuraava hallitus jatkaa bioenergian käytön lisäämistä. Vanhanen uskoi, että suuri osa uusien energialähteiden kysynnästä voidaan tyydyttää kotimaisella tarjonnalla. Huomattava osa peltopinta-alasta voi siirtyä energiakasvien tuotantoon.

- Tämä näkymä on hermostuttanut niitä, jotka suhtautuvat vanhasta muistista kielteisesti maaseutuun. He kauhistelevat bioetanolihankkeita toistelemalla vanhoja valitusvirsiä tukiaisista. Todellisuudessa liikkeellelähtöön tarvitaan vain samojen pelisääntöjen soveltamista kuin kaikissa muissakin EU-maissa.

Vanhanen poimi keskustan vaatimuslistalle myös kevyen liikenteen väylien rakennusvauhdin nostamisen kaksin- tai kolminkertaiseksi. -Jos olen neuvottelemassa hallitusohjelmaa, en tule liikennehankkeista mitään muuta vahtimaan niin tarkkaan kuin tätä tavoitetta, hän vakuutti.

Tavoitteena ykkössija

Hengennostatuspuheessaan Vanhanen julisti, että todellinen "yhteiskunnan syvävirta" vie keskustaan. Puolueen on hänen mukaansa aika käynnistää vaalikentillä projekti 25. Nimi viittaa tavoiteltuun ääniosuuteen, joka takaisi jälleen suurimman puolueen aseman.

Kilpailuasetelmia käsitellessään Vanhanen yltyi kertomaan vitsin yleisestä saunasta, josta puuttui löylyvesi. Kokoomuslainen ostaisi oman saunan, sosiaalidemokraatti vaatisi yhteiskunnallisia saunapalveluja, mutta keskustalainen hakisi itse veden ja huolehtisi, että sitä jäisi saunaan hänen jälkeensäkin.

Puheenjohtajan jutunkerronta innosti puoluesihteeri Jarmo Korhosen päättelemään, että puolueen ilme on uudistunut. Korhonen kuvaili keskustan ennätyskallista 1,5 miljoonan euron vaalikampanjaa hurmaavaksi ja valloittavaksi. Se avataan 19.-20. tammikuuta Tampereella. Lopullinen tavoite on Vanhasen kakkoshallituksen nimittäminen ensi keväänä.

Ehdokkaita on koossa 233, mutta kymmenen paikkaa on vielä avoinna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme