Mainos
Mainos

Vanhanen haluaa uudistaa korkeakoulujärjestelmän

Yliopistojen laistosmääriä tulisi Vanhasen mielestä supistaa. Myös saman kaupungin korkeakoulujen olisi hänen mielestään syytä miettiä yhdistymistä.

Pääministeri Matti Vanhanen tahtoo perusteellisen uudistuksen korkeakoulujärjestelmään. Hänestä se on tulevan hallituksen merkittävin tavoite ja keskustan pitää tavoitella opetusministerin salkkua.

- Koulutusjärjestelmän kehittäminen on seuraavan vaalikauden ehkä isoin asia, Vanhanen sanoo Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa.

Yliopistojen laitosten määrää pitäisi pääministerin mielestä supistaa. Vanhanen suosittelee yliopistoille laitosvaihtokauppoja, joilla saataisiin nykyistä vahvempia huippuosaamisen yksiköitä. Hän pitäisi kiinni maakuntayliopistoista, mutta saman kaupungin korkeakoulujen olisi syytä miettiä yhdistymistä.

Hallituskauden suurimmaksi pettymykseksi Vanhanen katsoo sen, ettei sosiaalidemokraattien kanssa onnistuttu sopimaan lukukausimaksuista Euroopan talousalueen Etan ulkopuolisille opiskelijoille. Se on yhä hänen tavoitteenaan.

- Pitäisi saada järjestely, jolla voisimme myydä ulkomaille tätä korkeaa koulutusta.

Vanhanen ei myöskään suoraan tyrmää lukukausimaksuja suomalaisille jatko-opiskelijoille, mitä ehdotetaan globalisaatioraportissa. Korkeakoulutettujen tavoitemäärän hän laskisi 70:stä 50 prosenttiin ikäluokasta.

Yliopistoihin pääministeri tahtoo ulkopuoliset hallitukset, jotka loisivat yhteyksiä yksityiseen rahamaailmaan ja ammattijohtajiin. Yliopistoille osoitettuihin lahjoituksiin hän olisi valmis myöntämään verohelpotuksia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme