Mainos
Mainos

Vanhanen huolissaan Venäjän kehityksestä

Pääministeri toivoo Venäjältä määrätietoisempaa sitoutumista demokratiaan, oikeusvaltioon ja markkinatalouteen.

Pääministeri Matti Vanhanen nosti tänään EU-puheenjohtajuuden päätöspuheessa esiin huolensa Venäjän kehityksestä.

- Venäjän kehityspiirteet huolestuttavat meitä. En ole vakuuttunut siitä, että Venäjä kulkee oikeaan suuntaan, Vanhanen sanoi EU-parlamentille Brysselissä.

- Tarvitsemme määrätietoisempaa sitoutumista demokratiaan, oikeusvaltioon ja markkinatalouteen. Emme halua, että Venäjä kulkee autoritaariseen suuntaan. Meillä on täysi oikeus olla Venäjän kehityksestä huolestuneita.

Vanhanen piti myös valitettavana, ettei EU:n ja Venäjän neuvotteluja uudesta yhteistyösopimuksesta ole vielä saatu aloitettua. Neuvottelut ovat viivästyneet Venäjän Puolalle määräämän lihantuontikiellon vuoksi. Jos EU ei neuvottele Venäjän kanssa yhtenäisenä, voi Venäjä alkaa tehdä eri maiden kanssa kahdenvälisiä, keskenään eriarvoisia sopimuksia.

- Toiset saavat hyviä sopimuksia, toiset huonoja, jotkut saattavat jäädä ilman, Vanhanen arveli.

Illalla Brysselistä palanneen Vanhasen mukaan Venäjän tilanteesta on puhuttu koko puheenjohtajakauden ajan - jo G8-kokouksessa.

Vanhanen kritisoi parlamentissa myös Valkovenäjää moittimalla tätä "Euroopan mustaksi aukoksi".

"Suomen puheenjohtajuus onnistui kohtuullisesti"

Suomen puheenjohtajuus sai EU-parlamenttien suurimmilta ryhmiltä tuoreeltaan kohteliaan kiittelevän vastaanoton. Suurimpien ryhmien suomalaisedustajien mielestä Suomen kausi onnistui kohtuudella.

- Pieneltä maalta ei pidä odottaa liikoja aikana, jolloin EU:ssa ei tapahdu kovin paljon, summasi Anneli Jäätteenmäki.

Riitta Myller nosti puolestaan esiin erityisesti kemikaalilain sekä palveluja vapauttava lain viimeistelyn.

- En ymmärrä kritiikkiä, että kyseessä olisi välikausi, kun kuitenkin isot lainsäädäntötyöt on viety läpi, Myller sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme