Mainos
Mainos

Vanhanen: Ilmatilaloukkaukset Suomen ja Venäjän välinen asia

Pääministeri Matti Vanhanen korostaa Suomen ilmatilan loukkausten olevan Suomen ja Venäjän välinen asia. Vanhanen puolusti lisäksi kulttuuriministeri Tanja Karpelaa pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan EU:ta ei vedetä mukaan Venäjän ilmatilaloukkausten selvittelyyn. Vanhanen painotti Ylen radiouutisten pääministerin haastattelutunnilla, että kyse on puhtaasti Suomen ja Venäjän välisestä asiasta.

- Ei tähän ulkopuolisia kaivata eikä tarvita, pääministeri katsoi.

Vanhanen sanoi myös, ettei hän "jaksa välttämättä nähdä yhteyttä" ilmatilaloukkauksilla ja Suomen ja Venäjän suhteiden viimeaikaisilla ongelmilla.

- Siihen tietysti vastaus saadaan sen jälkeen, kun on tämä selvitys saatu. Vanhasen mukaan voi olla, että ilmatilaloukkauksista on tiedetty Venäjällä ylemmällä taholla, tai sitten ne ovat jääneet "toimivalle lentäjätasolle".

- Näihin kaikkiin kysymyksiin varmasti saadaan selvyys tässä kevään kuluessa. Sen jälkeen on parempi sitten myös arvioida, että onko näillä jotain yhteyttä muutoin poliittiseen tilanteeseen.

Vanhasen mukaan ilmatilaloukkauksia ei ole koettu hallituksessa mitenkään erityisen provokatiivisiksi. Selvitys on kuitenkin saatava, ja ellei sitä kuulu, asia otetaan poliittisella tasolla keskusteluun. Vanhanen sanoi, että Suomella on kaikista tapahtuneista alueloukkauksista täsmälliset havainnot tutkakuvien ja valokuvien perusteella.

- Me tiedämme täsmälleen mitä on tapahtunut, ja tietysti lähtökohta on se, että jokaiseen näistä yksittäisistä tapahtumista saadaan myös naapurilta järkevä selitys.

Paperikiista huolettaa

Paperiliiton ja metsäteollisuuden työehtokiistasta pääministeri toisti jälleen, ettei hallituksella ole keinoa tai välinettä puuttua tilanteeseen. Hän sanoi kuitenkin olevansa tilanteesta paljon huolestuneempi kuin hänen ulkoisesta olemuksestaan voi ehkä päätellä. Vanhanen korosti, että tilanteen ratkaiseminen tuskin helpottuu sillä, jos kiistaa laajennetaan tukilakoin.

- Sen sijaan voisi sanoa, että kärsimystä tulee sitäkin enemmän. On tietysti toivottavaa, että osapuolet pystyvät tämän riidan nyt rajaamaan ja tekemään ratkaisunsa keskenään.

EU:n perustuslain mahdollisella nurinmenolla Ranskan ensi sunnuntain kansanäänestyksessä pääministeri ei halunnut lähteä spekuloimaan. Vanhasen mukaan Suomen edustajien on asiassa tavallaan jo jäävättävä itsensä, koska jos perustuslaki joutuu vaikeuksiin, Eurooppa-neuvosto joutuu ottamaan sen kohtalon ratkottavakseen Suomen EU-puheenjohtajakaudella syksyllä 2006.

- Meidän ei pidä ennakoida minkäänlaista ratkaisumallia siitä, että jos tulee ei-ratkaisu, miten voitaisiin edetä. Eli ei pidä pienimmältäkään osalta myöskään helpottaa ranskalaisten vastuuta tässä.

Vanhasen mukaan mitään hyvää ratkaisua hylkäystilanteeseen ei kenelläkään takataskussa ole, eikä myöskään pidä antaa sellaista kuvaa, että olisi joku automaattinen ratkaisu, jolla tilanteessa voitaisiin edetä.

Karpelalle tukea

Pääministeri puolusti haastattelutunnilla myös Ilta-Sanomien kovanpuoleisen arvostelun johteeksi joutunutta kulttuuriministeri Tanja Karpelaa. Vanhasen mielestä Karpela on onnistunut kulttuuri- urheilu- ja nuorisosektoreista vastaavana ministerinä erittäin hyvin, mikä on luettavissa budjettikirjastakin.

- Tällaista kritiikkiä en kyllä pääministerinä halua ottaa vastaan, hän viestitti.

Vanhanen toivoi myös, että Karpela saisi hoitaa itsensä kuntoon rauhassa median ryöpytykseltä, ettei hänen tarvitsi nousta sairasvuoteelta vastailemaan syytöksiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme