Mainos
Mainos

Vanhanen ja Tuomioja allekirjoittavat EU-perustuslain

Suomen puolesta EU:n uuden perustuslain allekirjoittavat pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Sopimuksen voimaantulo on vielä monen mutkan takana.

EU:n uusi perustuslaki allekirjoitetaan 29. lokakuuta Roomassa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittavat pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Uuden perustuslain voimaantulo on vielä monen mutkan takana. Kymmenkunta EU-maata järjestää sen hyväksymisestä kansanäänestyksen. Perustuslaki neuvoteltiin valmiiksi kesäkuussa Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa. Perustuslaki, jota kutsutaan myös perustuslailliseksi sopimukseksi, korvaa nykyiset perussopimukset yhdellä asiakirjalla. Sen myötä EU:sta tulee oikeushenkilö, jolla on mahdollisuus liittyä suoraan kansainvälisiin sopimuksiin.

Uuteen perustuslakiin sisällytetään myös perusoikeuskirja. Perustuslaki järjestelee lisäksi uudelleen EU:n toimielimiä ja päätöksentekoa. EU:lle nimitetään ulkoministeri ja komission kokoa supistetaan vuodesta 2014 eteenpäin. Sen jälkeen siirrytään järjestelmään, jossa komissaareja on kaksi kolmannesta jäsenvaltioiden määrästä.

Määräenemmistösäännöt muuttuvat siten, että enemmistöpäätöksen tekemiseen vaaditaan 55 prosenttia jäsenvaltioista, jotka edustavat 65 prosenttia unionin väestöstä. Suomessa ei ole tarkoitus järjestää kansanäänestystä perustuslain hyväksymisestä. Hallitus antaa eduskunnalle esityksen perustuslaista ensi vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot