Mainos
Mainos

Vanhanen jarruttelee odotuksia isosta veroalesta

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toppuuttelee odotuksia suurista veronkevennyksistä. Vanhasen mukaan hallitus mitoittaa ja ajoittaa uudet kevennykset talouden suhdanteiden mukaan.

Hallituksen laskelmissa on Vanhasen mukaan lähdetty siitä, että seuraavat tuloveronalennukset toteutettaisiin ensi vuoden alussa. Hän korosti kuitenkin, että veronkevennysten ajoituksesta päätetään sitten, kun aika on oikea.

Vanhanen sai vastata toimittajien kysymyksiin sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu, että osa vaalikauden lopulle aiotuista veronalennuksista toteutettaisiin "aikaistettuna" jo ensi vuoden alusta.

Vanhanen totesi, että luontevin päätöksen aika veronalennuksille olisi hallituksen elokuinen budjettiriihi, mutta hän muistutti, että päätöksiä voidaan tehdä muulloinkin. Esimerkki löytyy lähimenneisyydestäkin.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan hallitus päättää ensi vuoden veronalennuksista budjettiriihessään elokuussa. Palkansaajan kukkarossa alennukset tuntuisivat helmikuun alussa, kun uudet verokortit otetaan käyttöön.

Kataisen mukaan myöhemmäksi jää se arvio, kasvatetaanko nyt jäljellä olevaa 1,1 miljardin euron veronkevennysvaraa. Sen aika on sitten, kun hallitus tekee omasta kaudestaan niin sanotun puoliväliarvion ensi vuonna, Katainen sanoi.

Elinkeinoelämä odottaa tupla-alea

Odotuksia uusista veronalennuksista vauhditti Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs. Hän sanoi eilen, että valtiontaloudessa olisi varaa alentaa verotusta kaksin verroin siitä, mitä hallitus on ajatellut loppuvaalikaudeksi.

Pääministeri kuittasi tällaiset ajatukset sanomalla, että kaikkihan toivovat veronalennuksia ja ulkopuolelta halutaan vaikuttaa. Hän torjui kaikki kysymykset siitä, millaisiin veronalennuksiin voisi olla mahdollisuuksia.

- Ei kannata lähteä luomaan mitoituksen osalta ennakko-odotuksia. Veroratkaisut tehoavat suhdannekehitykseen parhaiten, kun ne ajoitetaan oikein ja niistä ilmoitetaan oikealla hetkellä, Vanhanen sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme