Mainos
Mainos

Vanhanen kiirehtii pitkäaikaista palkkasopua kuntiin

Kunta-alan suurin ammattiliitto JHL on valmis aikaistamaan kunta-alan palkkaneuvotteluja vain, jos työmarkkinoille ryhdytään kokoamaan kaikkia aloja koskevaa ratkaisua. Puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuoren (sd.) mukaan tämmöistä ei ole näköpiirissä, joten neuvottelujen aikaistamiselle ei toistaiseksi ole perusteita.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toivoi eduskunnan keskustelussa tiistaina, että kuntiin neuvotellaan uudet palkkasopimukset hyvissä ajoin jo tänä vuonna.

Työnantajapuolelle esitys maittaisi paremmin. Kunta-alan työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan neuvotteluja voitaisiin varhentaa jo tälle keväälle - mikäli vientialoilla saadaan sitä ennen sovittua työehdoista.

Vanhasen mielestä kuntien taloudenpito helpottuisi, jos tiedossa olisi maltillinen palkkaratkaisu koko kunnallisvaalikaudeksi. Hän muistutti, että kuntatalous kohtaa taantuman kovimmillaan vasta myöhemmin.

Pääministeri toivoi myös, että tieto sopimusneuvottelujen tuloksista olisi hallituksen käytettävissä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Nykyiset kuntien työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa ensi vuoden tammikuun loppuun. Tässä aikataulussa neuvottelut uusista sopimuksista aloitettaisiin loppusyksystä.

Vanhasella oli toive myös muiden alojen neuvottelijoille. Hän totesi, että palkkaratkaisuilla voidaan vaikuttaa taloustaantuman syvyyteen ja kestoon. Hallitus aikoo Vanhasen mukaan olla aktiivinen myös tällä rintamalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme