Mainos
Mainos

Vanhanen: Kriisinhallinnan päätöksentekoa ei pidä pilkkoa

Pääministerin mukaan perustuslakivaliokunnan tulkinta kriisinhallinta-asiassa ei kestä kriittistä tarkastelua. Ehdotus pilkkoisi kriisinhallinnan päätöksentekoa eri elimille, mitä Vanhanen pitää huonona.

Kriisinhallintaa koskevaa päätöksentekoa ei saisi pääministeri Matti Vanhasen mielestä pilkkoa. Hän perustelee kantaansa muun muassa sillä, että EU-operaatio voi olla esimerkiksi osa YK:n toimeenpanemaa kokonaisuutta.

Operaatioiden toimeenpanijat voivat myös vaihtua kesken kaiken esimerkiksi Natolta EU:lle. Tällaisissa tilanteissa perustuslakivaliokunnan tulkinta voisi johtaa siihen, että myös vastuunkantaja vaihtuisi. Nato-operaatiosta päättäisi presidentti ja EU-operaatiosta hallitus.

Vanhanen muistuttaa Hufvudstadsbladetissa julkaistussa kolumnissaan, että EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka poikkeaa muusta EU-politiikasta. Kriisinhallintaoperaatioon osallistuminen on aina kansallinen päätös, oli asiaa valmisteltu EU:n piirissä tai ei.

Vanhasen mukaan perustuslakivaliokunnan tulkinta ei ole kestävä. Hän sanoo perehtyneensä valiokunnan harkinnan pohjana olleisiin asiantuntijalausuntoihin ja katsoo, että niiden perusteella olisi voitu hyvin päätyä myös hallituksen esityksen kannalle.

Perustuslakivaliokunnan tulkinnan merkitys ylipäällikön asemalle ei Vanhasen mielestä ole vähäinen. Se merkitsisi, että ylipäälliköltä otetaan pois kriisihallinnan kaikkein vaativin kärki eli taisteluosastot.

Hallituksen esityksessä päätöksenteko olisi ollut selkeästi hallituksen ja presidentin yhteinen asia. Hallitus tekee esitykset ja presidentti päättää. Perustuslakivaliokunnan tavoittelemassa mallissa joukkoja voidaan lähettää hyvinkin riskialttiisiin operaatioihin niin, että presidentti ei ole aktiivisesti päätöksenteossa mukana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme