Mainos
Mainos

Vanhanen: Kuntien palvelu-uudistus ei saa olla uhka

Pääministeri Vanhanen vakuutti vappupuheessaan, ettei kuntien hyvinvointipalvelu-uudistus ole leikkausohjelma. Puheessaan pääministeri pyysi lisäksi tukea presidenttivaalikampanjalleen.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen rauhoitteli vappupuheessaan pelkoja kuntien hyvinvointipalvelu-uudistuksesta. Helsingissä puhunut Vanhanen sanoi, ettei muutos saa olla kenellekään uhka, vaan että se on toteutettava turvallisesti yhdessä kuntien ja niiden henkilöstön kanssa.

- Hallitukseni on vahvasti palvelujen ja niiden saamisen puolella. Tähän voitte luottaa, Vanhanen sanoi.

Hän vakuutti myös, ettei uudistus ole mikään leikkausohjelma. Kuntien palveluihin käytetään tulevaisuudessa kasvava määrä rahaa. Pyrkimys on kuitenkin selvä; on turvattava kyky rahoittaa palvelut ja laadukkaiden palvelujen tarjonta kaikille suomalaisille kaupungeissa ja maaseudulla.

- On hyvä totuttautua ajatukseen, että osa palveluista tuotetaan jatkossa useiden kuntien yhteistyönä, osin jopa maakuntatasolla ja yksityisesti, Vanhanen sanoi.

Lipposen moitteet torjuttiin

Hän puolusti palvelurakenneuudistusta myös puhemies Paavo Lipposen täyslaidalliselta. SDP:n puheenjohtaja oli omassa vappupuheessaan moittinut hanketta pikkupoliittiseksi veivaamiseksi.

- Valtiosihteerit tekevät hankesuunnitelman. Se on valmistunut tai valmistumassa aivan näillä hetkillä ja työ lähtee siitä sitten eteenpäin, Vanhanen vastasi.

Vanhasen mukaan valtiosihteerien tehtävä on vain panna liikkeelle ja organisoida koko hanke. Sisältö kuuluu politiikoille, hän vakuutti.

Työ kestää hänen mukaansa noin vuoden. Kuntien lukumäärää koskevaan keskusteluun Vanhanen totesi, että määrä vähenee jatkuvasti ja edelleen. Palveluorganisaation haasteet eivät kuitenkaan ratkea kuntia yhdistämällä. Hän ei pitänyt realistisina sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Markku Lehdon ajatuksia, että Suomessa pärjättäisiin alle kahdellakymmenellä kunnalla.

- Meillä on paljon palvelutarpeita, jossa on järkevintä toteuttaa palveluja maakuntatasolla. Ei kukaan kuitenkaan vakavasti ajattele, että pitäisi perustaa maakunnan kokoisia kuntia, Vanhanen sanoi ja totesi, ettei kuntien määrää voi ylhäältä määrätä, kun yhdistyminen on kuntien omasta tahdosta kiinni.

Kallion patsaalta presidenttivaaleihin

Vanhanen puhui keskustan perinteisessä vappujuhlassa Kyösti Kallion patsaalla eduskuntatalon vierellä. Paikalle oli koleasta säästä huolimatta kerääntynyt runsaasti väkeä.

Puheensa lopuksi Vanhanen sanoi aloittavansa nyt pääministerin tehtävien ohella uuden projektin ja pyysi kuulijoitaan mukaan tukemaan presidenttivaalikampanjaansa.

Tilaisuudessa Vanhanen sai vielä vastaanottaa Lapinlahden Lintujen uuden singlen, "Vedä lärvit, Matti Vanhanen". Levyn kylkiäisenä Vanhaselle ojennettiin raittiusmiehelle sopiva lahja; pullo vissyä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme