Mainos
Mainos

Vanhanen: Lähdesuojan kaventamisesitys ei uhkaa sananvapautta

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan uusi journalistien lähdesuojaa kaventava lakiesitys ei rajoita sananvapautta tai tiedonsaantia.

Vanhanen toivoo sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa lehdistön välttävän luomasta mielikuvaa, että poliitikkojen julkista kontrollia aiottaisiin lakiehdotuksella lieventää.

Lakiesityksen arvostelijoiden mukaan se johtaisi toteutuessaan siihen, etteivät tiedotusvälineet enää pystyisi kertomaan esimerkiksi virkamiesten väärinkäytöksistä.

Pääministeri Vanhanen tähdentää, että journalistit tarvitsevat edelleen tietolähteensä suojan, koska sen avulla on voitava paljastaa merkittäviä yhteiskunnallisia epäkohtia ja valvoa poliitikkojen toimintaa.

Pääministeri muistuttaa samalla, että lakiehdotuksessa on kaksi perusoikeutta vastakkain. Vanhanen viittaa suojelupoliisin tekemään Alpo Rusin pidätykseen sanomalla, että yksilöllä on oikeus olla leimautumatta aiheettomasti.

Tänään Ylen pääministerin haastattelutunnilla Vanhanen vakuutti kuitenkin olevansa entisenä journalistina voimakas lähdesuojan puolustaja ja totesi, että perusteiden tulee olla erittäin vahvoja, jos lähdesuojaan puututaan.

Esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilain uudistusta pohtinut toimikunta esittää, että lähdesuoja voitaisiin tietyissä tilanteissa murtaa jo esitutkinnassa. Nykylainsäädännön mukaan lähdesuoja voidaan murtaa vasta tuomioistuimessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot