Mainos
Mainos

Vanhanen luottaa yhä kokoomukseen

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vakuuttaa, että suhteet hallituskumppani kokoomukseen ovat edelleen kunnossa. Vanhanen sanoi Ylen Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa, että budjettiriihen ongelmat on jo haudattu.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvioi tänään, että kokoomus kerää poliittisia pisteitä irtiotoilla hallituksen päätöksistä, mikä kuluttaa hallituksen uskottavuutta. Hän kehui SDP:n olleen luotettava hallituskumppani.

Vanhanen arvioi Anttilan puhuneen vain ruoan verotukseen liittyvästä keskustelusta. Se aihe on puolestaan jo ohitse.

Vanhanen puolusti yleistä arvonlisäveron nostoa sillä, että se rajoittaa tuontia eikä vientiä. Ruoan arvonlisäveron alentaminen ja muut veroratkaisut kohdistuvat Vanhasen mielestä pienituloisille.

Kiista ruoan arvonlisäveron nostosta selittyy Vanhasen mukaan osittain EU:n määräyksistä. Kun ruokaveron alentamisesta sovittiin hallitusohjelmassa ja eduskunnassa vuonna 2007, EU:n säädökset eivät sallineet ravintolaruoan arvonlisäveron alentamista. Vasta tämän vuoden alusta avautui mahdollisuus toteuttaa Suomenkin pitkään ajamaa mallia ravintolaveron alentamisesta.

Perhepolitiikassa Vanhanen kohdistaisi verotukia siiihen, että alle kolmevuotiaiden lasten vanhemmat voisivat valita, käyttävätkö he yhteisverotusta vai ei. Toinen keino on kehittää lapsivähennysjärjestelmä.

Vanhanen torjui myös kritiikkiä, jossa on syytetty hallituksen päättäneen budjettiesityksessään työttömyysvakuutusmaksun korottamisesta, vaikka asia kuuluisi työttömyysvakuutusrahaston tehtäväksi. Hän perusteli ratkaisua sillä, ettei hallitus halua nostaa työn hintaa. Rahaston korotusesitys on 0,7 prosenttia, kun hallituksen luku on 0,2. Ratkaisusta tulisi nyt keskustella viranomaisten kesken.

Vanhanen ei hyväksynyt arvostelua liian alhaisesta panostuksesta työttömyyden hoitoon. Hänen mukaansa raja tulee vastaan siinä, kuinka paljon valtio voi ottaa ulkomailta velkaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme