Mainos
Mainos

Vanhanen: Maahanmuuton lisääminen tavoitteeksi

Pääministeri Vanhasen mukaan maahanmuuton kohottamista tulisi tavoitella väestörakenteen korjaamiseksi. Hän muistutti, että Suomesta puuttuu lähes kokonaan työperäinen maahanmuutto.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä Suomessa tarvitaan väestöpolitiikkaa, jotta maassa olisi tulevaisuudessa ennusteita tasapainoisempi väestörakenne. Hän muistutti tänään Helsingissä järjestetyssä väestöpoliittisessa tulevaisuusfoorumissa, että hyvässä yhteiskunnassa on oltava kaikkia ikäryhmiä sopivassa suhteessa. Hän korosti, että Suomessa tulisi tavoitella sekä syntyvyyden lisäämistä että maahanmuuton kohottamista.

Vanhanen kiisti näkemyksen, jonka mukaan maahanmuuton merkitys Suomen väestön kehitykselle on marginaalinen kysymys. Hän muistutti, että jo nyt väestönkasvustamme melkein puolet tulee maahanmuutosta.

- Kuolleiden määrän kasvaessa väestönlisäys tulee yhä enemmän riippumaan maahanmuutosta, ellemme sitten onnistu lisäämään syntyvyyttä, hän ennusti.

Vanhanen huomautti, että on toinenkin syy, miksi maahanmuutto ei ole mikään marginaalinen kysymys. Kun työikäisten määrä alkaa ensi vuosikymmenellä nopeasti vähentyä, meille voi tulla jopa pulaa työvoimasta monilla aloilla.

Vanhanen harmitteli, että Suomesta puuttuu lähes kokonaan työperäinen maahanmuutto. Hänen mielestään nyt nähtävillä olevan ikärakenteen muutoksen takia tulemme siihen tilanteeseen, jossa monet teollistuneet maat ovat olleet jo aiemmin. Oma väki ei välttämättä riitä kaikkiin niihin tehtäviin, joita yhteiskunnassa olisi tarjolla.

Vanhanen myönsi, että työperäisen maahanmuuton lisääminen ei käy käden käänteessä. Yksi askel olisi jo siinä, että Suomen varoilla Suomessa koulutusta saaneet jäisivät Suomeen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme