Mainos
Mainos

Vanhanen: Ministerien rikekyselyt vievät kohtuuttomuuksiin

Pääministeri Matti Vanhanen tyrmää utelut ministerien rikkeistä. Pääministeri kieltäytyi vastaamasta STT:n ministereille osoittamiin kysymyksiin kotitaloustyöstä ja tv-luvista. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ihmettelee Vanhasen kantaa.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä ministerien ei tarvitse kertoa julkisesti, ovatko he maksaneet kotitaloustyöstä verottomasti tai onko heillä televisiolupa. Vanhanen katsoo lainrikkomuksista kyselemisen johtavan lopulta kohtuuttomuuksiin. Ministerilläkin saa olla inhimillisiä heikkouksia, kirjoittaa pääministeri internetsivullaan.

Hän kommentoi näin Suomen Tietotoimiston esittämiä kysymyksiä. Kaikille ministereille osoitettu kysely liittyi keskusteluun Ruotsin uuden hallituksen ministerien rikkeistä.

Vanhanen perustelee näkemystään sillä, että ministereiltä edellytetään jo laissa monien asioiden kertomista. Ministerin on annettava tieto näistä myös eduskunnalle aina kun muutoksia tapahtuu. Muutenkin ministerit ovat poikkeuksellisen tarkan julkisen seurannan piirissä.

STT:n kysymykset ministereille

- En aio tähänkään ylimääräiseen kyselyyn vastata ja kerroin tänään - huomattuani kyselyn -- kannastani myös muille ministereille, Vanhanen kirjoittaa eilen päivittämässään nettipäiväkirjassa.

- Minusta riittää, että ministeri osaa tehtävänsä, on hyvämaineinen ja mikä tärkeintä - nauttii eduskunnan luottamusta ja ministerin tehtävän vastaanottaessaan uusi ministeri vannoo vaativan tuomarinvalan. Tämän rinnalla inhimillisiä heikkouksiakin saa olla.

Vanhanen katsoo, että jos kyselyjä tehdään, ministereiden lisäksi tietoja pitäisi kysyä monilta muiltakin julkisissa tehtävissä olevilta.

Katainen ihmettelee Vanhasen asennetta

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ihmettelee Vanhasen kantaa kyselyihin.

- Erikoista on se, että pääministeri sanoo että ei tarvitse vastata. Minusta a: näitä voi kysyä, ja b: ministeri sitten vastaa tai on vastaamatta miten haluaa, ja siitä sitten jokainen vetää omia tulkintojaan, jos näin on, Katainen sanoi STT:lle Lohjalla kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa.

Katainen katsoi, ettei voi kuvitella että Suomessa lähdettäisiin käytäntöön, jossa tämäntyyppisiä kysymyksiä pidettäisiin kohtuuttomina tai moraalittomina. Vastaajalla on mahdollisuus vetää itse raja, mihin vastaa ja mihin ei.

Kataisen mukaan kysyä aina voi. Hän myöntää, että rajanveto yksityiselämän ja julkisen elämän välille voi olla monessa tapauksessa vaikeaa. Hän ei itsekään osaa sanoa, mihin raja pitäisi tällaisissa tapauksissa vetää.

Kahdeksan ministeriä vastasi

Kahdeksan ministeriä vastasi STT kysyi ministerien mahdollisista rikkeistä sähköpostitse torstaina. Vastausaikaa oli tähän päivään asti. Ennen pääministerin kannanottoa vastauksensa ehti lähettää kahdeksan ministeriä: ulkoministeri Erkki Tuomioja, ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki, toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos, opetusministeri Antti Kalliomäki, maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaoja, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen, sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen ja ympäristöministeri Jan-Erik Enestam.

Kaikki kertoivat kysyttyjen asioiden olevan kunnossa: töistä ei ole maksettu pimeänä ja taloudesta löytyy tv-lupa.

Haatainen ilmoitti pääministerin näkemyksen kuultuaan haluavansa perua vastaamisen. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma puolestaan ilmoitti avustajansa välityksellä olevansa asiassa samalla kannalla pääministerin kannalla.

Vanhanen listaa nettikirjoituksessaan, mitä kaikkea ministereiltä saatettaisiin alkaa kysellä: "oletteko saanut sakkoja tai rikemaksuja, oletteko ajaneet kiinnijäämättä ylinopeutta, oletteko olleet liikenteessä alkoholin vaikutuksen alaisena, miten on huumeiden kanssa, jäikö koira ilmoittamatta koiraverorekisteriin, onko auton katsastus myöhästynyt, oletteko varastaneet myymälästä, onko kiinteistövero maksettu, oletteko tuoneet ulkomailta tavaraa yli tuontisääntöjen jne. jne." -

"On selvää, että ministerin pitää olla "mallikansalainen", mutta tällainen lailla säädettyjen tietorekisterivaatimusten laajentaminen vapaaehtoisilla kyselyillä johtaa lopulta kohtuuttomuuksiin. Se joka ei vastaa joutuu "epäilyjen" kohteeksi", huomauttaa pääministeri.

Suomessa tv-maksuhallinto antaa tietoja televisioluvan maksaneista vain viranomaisille.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt saapuu Suomeen vierailulle huomenna. Vanhanen sanoo tuntevansa solidaarisuutta Reinfeldtiä kohtaan tämän "alkuvaiheen vaikeuksissa".

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme