Mainos
Mainos

Vanhanen: Nykyhallitus tekee sosiaalisempaa politiikkaa

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan nykyhallitus tekee sosiaalisempaa politiikkaa kuin edeltäjänsä kahdentoista viime vuoden aikana, jolloin vasemmistoliitto oli osan aikaa hallituksessa ja SDP koko ajan.

- Tämä on vasemmistopuolueille kitkerä pala. Eivätkä ne pysty sitä tunnustamaan. Tämä on poliittista väittelyä, jossa valkoinen yritetään muuttaa mustaksi, Vanhanen sanoo. Hän mainitsee esimerkkinä opposition röykyttämän päivähoitomaksu-uudistuksen.

Vanhanen torjuu vasemmisto-opposition arvostelua myös muistuttamalla veroratkaisuista. Nykyhallitus on päättänyt yhteensä vajaan miljardin euron kevennyksistä muun muassa ruoan arvonlisäveroon ja perintöverotukseen, jotka hänen mukaansa koituvat leskien ja alaikäisten lasten eduksi.

Viime kaudella SDP oli mukana tekemässä samansuuruisia veroremontteja, kun yritysverotusta kevennettiin ja poistettiin varallisuusvero.

Vanhanen ei tyrmää tuloveron kevennysten kasvattamista. Hallitusohjelmassa tuloveron kevennyksiksi on linjattu 1,1 miljardia euroa, mutta pääministeri pitää vieläkin suurempaa summaa mahdollisena. Hän sanoo, että päätökset tehdään aikanaan suhdannetilanteen mukaan.

Työmarkkinapomot Vanhasen puheille pian

Pääministeri kutsuu työmarkkinajärjestöt tulevien palkkaratkaisujen taustakeskusteluihin jo alkusyksystä. Alun perin ensi vuoden alkuun kaavailtua tapaamista aikaistetaan maailmantalouden riskien ja inflaatiopaineiden kasvun takia.

- Hallituksen tavoitteena on, että löydettäisiin työskentelytapa, jossa kilpailukyky ja tuottavuuden kasvun taso otettaisiin paremmin huomioon palkanmuodostuksessa, Vanhanen sanoo.

Alkuvuodesta 2009 pidettävän hallituskauden puolivälin tarkastelun kärkiaiheena tulee olemaan ikääntymiseen varautuminen. Vuonna 2005 toteutunut iso eläkeuudistus on tuonut jo hyviä tuloksia, kun ihmiset ovat vapaaehtoisesti pidentäneet työuriaan.

- Se mikä olisi lisää tehtävissä on se, että miten saadaan työssä viihtymistä lisättyä. En usko mihinkään pakkoratkaisuihin, pääministeri toteaa.

Parkettien partaveitsi Kaikkonen puhuttaa

Keskustapolitiikoista on viime aikoina julkikuvaansa muokannut myös kansanedustaja Antti Kaikkonen. Vanhanen on muutaman kerran nähnyt lempinimen "Kanki-Kaikkonen" saaneen miehen pyörähdyksiä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

- Olen oikeastaan aika tyytyväinen. Huomasin, että eivät kaikki muutkaan osaa tanssia. En varmasti pystyisi edes samaan, pääministeri myhäilee.

Ainakaan toistaiseksi Vanhanen ei ole intoutunut äänestämään Kaikkosen jatkopaikan puolesta.

Iltalehti on esittänyt epäilyn, että keskusta olisi masinoinut tekstarikampanjan Kaikkosen tueksi. Vanhanen pitää lehdessä ollutta tekstiviestiä niin naiivina, ettei hän jaksa uskoa kenenkään puolueaktiivin olleen asialla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme