Mainos
Mainos

Vanhanen pelkää Kaukasuksen tilanteen mutkistuvan

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää Venäjän päätöstä tunnustaa Georgian separatistialueet hyvin poikkeuksellisena ja Etyjin periaatteiden kanssa jyrkässä ristiriidassa olevana tekona.

Vanhasen mukaan Venäjän päätös saattaa mutkistaa Kaukasuksen tilanteen vakauttamista, vaikkei niin saisikaan käydä. Hänen mukaansa tärkeintä on nyt huolehtia siitä, että alueelle aikaansaatu tulitauko ja vetäytymissuunnitelma pitävät.

- Tämä ei saisi tuoda siihen mutkia matkaan.

Vanhanen korosti tänään ulkoministeriön suurlähettiläspäiville saapuessaan, että EU:n ja Venäjän kesken olisi tärkeää löytää tie, joka johtaisi normaaleihin suhteisiin.

- En ole kannattamassa kärjistäviä toimenpiteitä.

Vanhanen muistutti ulkoministeri Alexander Stubbin tavoin, että Venäjä on Etyjin jäsenenä sitoutunut itse noudattamaan järjestön periaatteita ja kunnioittamaan jäsenmaiden alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta.

Vanhasen mukaan Venäjän ei pitäisi käyttää toimilleen ennakkotapauksena Kosovoa, vaikka se niin jo viime talvena varoittikin. Pääministeri muistutti, että EU on korostanut ilman YK:n siunausta tunnustetun Kosovon olevan erillistapaus, josta ei voi vetää muita johtopäätöksiä.

Pääministeri ei halunnut lähteä ennakoimaan, mitä Kaukasian kriisi vaikuttaa Venäjän WTO-jäsenyyshankkeeseen ja Suomea eritoten kiinnostaviin puutullineuvotteluihin.

- En tiedä helpottaako tämä, mutta WTO-jäsenyyden kohdalla on ollut riittävästi vaikeuksia koko ajan, ja koetetaan ratkoa ne ensin.

Vanhasen mukaan EU:n ja Venäjän suhteiden näkymät selkeytyvät ensi viikolla, kun unionimaiden johtajat tapaavat huippukokouksessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme