Mainos
Mainos

Vanhanen porrastaisi opintotuen

Pääministeri Matti Vanhanen porrastaisi opintotuen vauhdittaakseen opiskelijoiden siirtymistä työelämään. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ei innostu pääministerin ehdotuksesta.

Pääministeri Matti Vanhanen olisi valmis porrastamaan opintotuen. Muutos olisi yksi keinoista, joilla vauhditettaisiin opiskelijoiden siirtymistä työelämään.

- Pitää tarkastella, tulisiko opintotuen olla opiskelujen alkuvaiheessa suurempi ja voidaanko lainoitusta tuoda paremmin mukaan järjestelmään, Vanhanen sanoo Kalevan haastattelussa.

Vanhasen mielestä opintojen tulisi alkuvaiheessa olla kurssimaisempaa. Loppuvaiheessa akateeminen vapaus voisi korostua. Vanhasen mukaan opintotukijärjestelmän rakenteita on mietittävä samalla, kun pohditaan ratkaisuja, joilla ylioppilaiden jatko-opintoihin pääsyä nopeutetaan ja opinnot pidetään paremmin kasassa.

SYL: Opinnot jäisivät kesken

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL pitää Vanhasen ehdotusta ongelmallisena.

- Porrastuksessa olisi se riski, että maisteriopinnot jäävät kokonaan tekemättä, SYL:n puheenjohtaja Tommi Laitio sanoi STT:lle.

Laitio huomauttaa, että parin vuoden päästä on tarkoitus ottaa alempi korkeakoulututkinto eli kandidaatin tutkinto pakollisena käyttöön.

-Tämän uudistuksen valmisteluvaiheessa on pidetty tärkeänä, että opiskelijalla on mahdollisuus siirtyä joustavasti maisteriopintoihin kanditutkinnon jälkeen. Miten Vanhasen ehdotus sopii siihen ajatteluun, Laitio kysyy.

Opiskelun alkuvaiheen muuttaminen kurssimaisemmaksi ei saa Laitiolta kannatusta. Opintojen kurssimaisuus vaihtelee jo nyt niin paljon alasta riippuen, että Vanhasen ehdotus on melko epämääräinen.

- Joihinkin tieteenaloihin itsenäinen työskentely kuuluu alusta asti, Laitio katsoo.

Laition mielestä Suomessa usein unohdetaan, että maisterin tutkinto on täällä yleisin tutkinto, kun muualla Euroopassa se on kandidaatin tutkinto.

- Opintotukijärjestelmän porrastaminen kanditutkinnon kohdalle olisi siksikin ongelmallista, Laitio katsoo.

Työttömyysturvaan ei porrastusta

Työttömyysturvaa Vanhanen ei ryhtyisi porrastamaan. Sen sijaan hallitus on jo päättänyt tiukentaa passiivisen työmarkkinatuen rajoja. Pääministerin mukaan valmisteilla on myös esityksiä, joilla vähennetään työnantajan houkutusta siirtää ikääntyviä työntekijöitä eläkeputkeen.

- Putken tukkiminen ei ole joko-tai-kysymys. Minusta sitä ei pidä lähtökohtaisesti tukkia, vaan houkuttelevuutta laittaa työntekijä putkeen pitää vähentää. Nyt se on työnantajilla joskus liian helppoa.

Vanhanen ei anna täyttä vakuutta siitä, ettei eläkepakettia avata. Uudistuksen riittävyyttä selvitetään keräämällä tietoa eläkeikää lähestyvien asenteista.

(MTV3-STT)

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme