Mainos
Mainos

Vanhanen puolustaa Saarelaa budjettikritiikissä

Vanhasen mukaan Saarelan niskaan ei voi kaataa vastuuta siitä, ettei tämä saanut budjettiriihessä läpi ehdotusta opintotuen tulorajojen nostosta. Saarelan mukaan budjettineuvottelut valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kanssa kariutuivat jälkimmäisen taholta tulleisiin esteisiin ja perumisiin.

Kulttuuriministeri Tanja Saarela puolustautuu julkisuudessa esitettyjä väitteitä vastaan, joiden mukaan kulttuuriministeri olisi ollut haluton neuvottelemaan valtion tulo- ja menoarviosta ennen budjettiriihtä.

Saarelan mukaan neuvottelut valtiovarainministeri Eero Heinäluoman kanssa kaatuivat Heinäluoman taholta tulleisiin esteisiin ja perumisiin, vaikka Saarela esitti useita vaatimuksia neuvottelujen pitämisestä.

Virkamiesneuvotteluja ei täten voitu käydä, koska valtionvarainministeriön virkamiehillä ei ole neuvotteluvaltuuksia. Saarelan mukaan Heinäluoma kuitenkin ilmaisi, ettei hän hallitse kulttuuriministerin kohdalta budjetin sisältöä ja siksi virkamiestasolla pitäisi päästä ratkaisuihin.

Valtiovarainministeriöstä oikaistiin myöhemmin päivällä, että Heinäluoma kävi kahdenväliset neuvottelut eri ministeriöiden kanssa elokuun alussa ja että opetusministeriön tapaaminen, johon Saarelakin osallistui, järjestettiin iltapäivällä 3. elokuuta.

Kulttuuriministeri toteaa tiedotteessaan, että julkisuuteen nyt päätyneillä vihjailuilla on pyritty sysäämään vastuuta pois omasta haluttomuudesta parantaa epäkohtia, joiden korjaamista kuitenkin julkisuudessa kannatetaan.

Saarelan mielestä kyseiset tahot pelkäävät myös kulttuuriministerin onnistumisen vaalien alla tuovan liian suurta julkisuutta väärälle henkilölle.

Vanhanen puolustaa Saarelaa

Keskustan puheenjohtaja pääministeri Matti Vanhanen puolustaa kulttuuriministeri Tanja Saarelaa tältä röykytykseltä, johon tämä on joutunut budjettiriihen jälkeen. Vanhasen mukaan Saarelan niskaan ei voi kaataa vastuuta siitä, että tämä ei saanut budjettiriihessä läpi esitystä opintorahan tulorajojen korottamisesta.

- Opintotuen korotuksesta ei ole sovittu hallitusohjelmassa eikä hallituksen kehyspäätöksissä. Kukaan kokenutkaan ministeri ei kykene yksin puristamaan uusia päätöksiä näillä edellytyksillä, vaan asiasta kantaa vastuun koko hallitus, Vanhanen kirjoittaa Ilta-Sanomien yleisönosastolla.

Opintotukea ei käsitelty

Vanhanen kertoi, että kaikki tulonsiirtoihin ja sosiaalietuuksiin liittyvät ratkaisut keskitettiin riihen valmisteluissa ministereille Liisa Hyssälä, Tuula Haatainen ja Ulla-Maj Wideroos. Tämän valmistelun ohi ei budjettiriihessä otettu keneltäkään ministeriltä käsittelyyn sosiaalietuuksiin liittyviä kysymyksiä.

Vanhasen mukaan sosiaalipakettia valmistellut ministeriryhmä olisi käsitellyt myös opiskelijoiden asemaan liittyviä kysymyksiä, mutta ei ottanut niitä ehdotukseensa.

Sosiaali- ja terveysministeri Haatainen kuitenkin kiistää tämän. Haataisen mukaan opintotukiasiat eivät missään vaiheessa kuuluneet sosiaalipakettia valmistelevan ministeriryhmän kontolle ja toimeksiantoon.

Haatainen sanoi perjantaina STT:lle, että ministeriryhmä käsitteli vain sosiaali- ja terveysministeriön tontille kuuluvia toimia. Opintotuki ei ole ollut pöydässä, keskustelussa eikä keinovalikoimassa. Haatainen arveli, ettei opetusministeriökään olisi katsonut hyvällä sosiaaliministerien tunkemista heidän reviirilleen.

Provosoijia ja provosoituja

Opintotuesta kehkeytyneen erikoisen budjettiriidan provosoi SDP:n varapuheenjohtaja Pia Viitanen, joka haukkui heinäkuussa Saarelaa lehtihaastattelussa saamattomuudesta opiskelijoiden aseman parantamisessa.

Saarela suivaantui Viitasen puheista ja ilmoitti esittävänsä budjettineuvotteluissa 20 prosentin korotusta opintotuen tulorajoihin. Tätä hän perusteli sillä, että opintotuen kehittämiseen "on ilmennyt julkisuudessa tahtoa muidenkin hallituspuolueiden taholta".

SDP:ssä tuomittiin keino vääräksi, ja esitettiin vastavetona korotuksia muun muassa opintorahaan. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen veikin budjettiriiheen esityksen ateriatuen korotuksesta. Pääministeri Vanhanen katsoi, ettei yksimielisyyttä ole eikä korotuksia tule.

Vanhanen sanoo keskustan toimihenkilöiden neuvottelupäiville saapuessaan, että opiskelijoiden ateriatukeen voidaan ehkä myöhemmin syksyllä palata. Hän ei kuitenkaan antanut mitään lupausta tuen nostamisesta eduskunnassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme