Mainos
Mainos

Vanhanen puolustaa vahvaa EU-komissiota

Pääministeri Matti Vanhanen haluaa EU:n komissiolle vahvan ja itsenäisen aseman, jotta unionin toiminta pysyisi tasapuolisena. Vanhanen sanoi eurooppalaisten liikejohtajien kokouksessa Helsingissä, että Suomi aikoo jatkaa tukea vahvalle komissiolle.

-EU:lla on oltava kyky katsoa unionin kokonaisetua. EU:n toiminta ei saa perustua vahvimman lakiin, Vanhanen perusteli.

Vanhanen sanoi Suomen odottavan, että EU toimii tehokkaasti ja tasapuolisesti. Suomi tukee sen johdosta määräenemmistöpäätösten lisäämistä, mutta suhtautuu epäillen uusien toimielinten perustamiseen.

EU:n tehokkuutta ulkosuhteissa pitää vielä lisätä, Vanhanen esitti. Unionin vaikutusvalta maailmalla ei ole suhteessa sen talouden kokoon. EU:n neuvoston työssä Vanhanen halusi painottaa kansallisten parlamenttien tahtoa ja ohjausta, jotta neuvosto heijastaisi unionin perusluonnetta kansallisvaltioiden yhteenliittymänä.

-EU-politiikka ei ole meille ulko- vaan sisäpolitiikkaa, summasi Vanhanen.

Vanhanen arvioi, että EU:sta tuskin koskaan tulee valmista. Se kehittyy ajan myötä uusien tarpeiden mukaiseksi, hän ennusti.

-Vaarallisinta olisi, jos jäykistäisimme lähes 500 miljoonan asukkaan talousalueen kyvyttömäksi uudistumaan, Vanhanen sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme