Mainos
Mainos

Vanhanen puolustaa vuoropuhelua Kiinan kanssa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää poliittista vuoropuhelua parempana keinona vaikuttaa Kiinan ihmisoikeustilanteeseen kuin "demonstraatiopolitiikan" tietä.

- Suomen ulkopolitiikan traditio on ollut se, että olemme luottaneet poliittiseen dialogiin. Aste asteelta, pala palalta Kiinaa kytketään kansainvälisiin normeihin, Vanhanen sanoo.

Hänen mielestään Kiinan kanssa on päästy käymään kunnon keskusteluja ihmisoikeuskysymyksistä.

Kiinaa on arvosteltu viimeksi Tiibetin mielenosoitusten nujertamisesta väkisin, ja päättäjiä on vaadittu boikotoimaan Pekingin olympialaisten avajaisia. Vanhanen osallistuu avajaisiin.

- Minä tiedän, että monet ovat sitä mieltä, että Suomen pitäisi olla demonstraatiossa mukana, hän sanoi.

Puutullikiistassa ei näy ratkaisua

Venäjän ja Suomen suhteita hiertävässä puutullikiistassa ei ole näkyvissä ratkaisua, vaikka Vanhasen mukaan EU:n ja Venäjän välisissä neuvotteluissa on tapahtunut lähentymistä.

Puutullit ovat pääaiheena myös maiden tulevassa pääministeritapaamisessa. Vladimir Putinin Suomen-vierailun ajankohta ei ole vielä varmistunut.

Vanhasen mukaan aika on käymässä vähiin metsäteollisuuden näkökulmasta. Teollisuuden on varauduttava mahdolliseen puuntuonnin päättymiseen jo hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta, jolloin Venäjän vientipuusta perimä tulli nousee 50 euroa kuutiolta.

- Se on Venäjän päätös. He voivat myös sen muuttaa, Vanhanen sanoo.

Vanhanen ei puutu perustuslakikeskusteluun

Vanhanen ei halua ottaa kantaa presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien rukkaamiseen mahdollisen peruslakiuudistuksen yhteydessä.

- Perustuslakiuudistus on äärimmäisen herkkä kysymys, hän perustelee.

Hän sanoo haluavansa varjella sitä mahdollisuutta, että eduskuntapuolueiden kesken päästäisiin laajaan yhteisymmärrykseen ulkopoliittisen päätöksenteon mallista. Perustuslain toimivuutta arvioiva parlamentaarinen ohjausryhmä aloittaa työnsä syksyllä.

Arvostelijoiden mielestä ulkopolitiikan kaksoisjohto - presidentin ja valtioneuvoston yhteistoiminnassa - hämärtää kuvaa Suomen EU-linjasta Brysselissä.

Vanhanen torjuu arvostelun ja vakuuttaa, että Suomen malli tunnetaan hyvin EU:ssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme