Mainos
Mainos

Vanhanen: Rahoituskriisin vaikutukset vasta edessä

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.)mukaan rahoituskriisin vaikutukset alkavat näkyä arkielämässä vasta tulevaisuudessa.

Eilen ympäri maailmaan huokaistiin helpotuksesta, kun pörssikurssit kääntyivät synkän edellisviikon jälkeen jälleen nousuun. Viime päivien kurssinousu osakemarkkinoilla onkin Vanhasen mukaan merkki rahoituskriisin helpottamisesta. Reaalitalous kulkee kuitenkin eri polkuja. Vahinko on jo ehtinyt tapahtua.

- Nyt on tärkeää, että rahalaitosten keskinäinen luottamus saataisiin palautettua. Se ei kuitenkaan kerro siitä, mitä meillä reaalitaloudessa tapahtuu. Kasvu hidastuu ja investointeja on lykätty. Tämä vaikutus tulee sitten myöhemmin, Vanhanen sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Laskusuhdanne on Vanhasen mukaan jo käynnissä. Se on luonnollinen seuraus 15 vuoden poikkeuksellisen vahvasta kasvusta maailmantaloudessa.

- Se millä tavalla talouskasvun pärskeet sitten tänne Suomeen lyövät, siihen me voimme itsekin vaikuttaa. Meillä on perusasiat kunnossa. Nyt on lievennettävä kaikin keinoin laskukauden vaikutuksia.

- Toisaalta meillä yritykset tietävät sen, että meillä työvoiman määrä kääntyy laskuun. Pitkässä juoksussa meillä on työvoimapula. Se lievittää tätä laskua.

Vanhasen mukaan kasvun hidastumisesta voi myös hyötyä. Hän rohkaisee esimerkiksi rakentamaan.

- Kustannukset laskevat. Viime lamasta opimme, että ne jotka silloin rakensivat, hyötyivät pidemmällä tähtäimellä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme