Mainos
Mainos

Vanhanen selvittäisi 16-vuotiaiden äänioikeutta

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan äänioikeusikärajan tiputtaminen edistäisi nuorten kiinnittymistä poliittiseen järjestelmään.

Pääministeri Matti Vanhanen olisi valmis harkitsemaan kunnallisvaalien äänioikeusikärajan laskemista 16 vuoteen. Vanhasen mukaan äänioikeusikärajan tiputtaminen nykyisestä 18 vuodesta edistäisi nuorten kiinnittymistä poliittiseen järjestelmään jo kouluissa.

-Ennen lopullisen kannan ottamista haluan kuitenkin tarkemman selvityksen siitä, vaikuttaisiko äänioikeusikärajan lasku kunnallisvaaleissa muihin lainsäädännössä mainittuihin ikärajoihin, Vanhanen sanoo Kuntaliiton julkaiseman Kuntalehden nettisivuilla.

Nykyisin nuoret ehtivät usein muuttaa pois kotoa toiselle paikkakunnalle joko opiskelemaan tai töihin ennen kuin ovat kertaakaan äänestäneet kunnallis- tai valtiollisissa vaaleissa. Kun nuoren siteet uudelle paikkakunnalle ovat löyhät, äänestäminen voi jäädä väliin ja äänestämättä jättäminen jäädä tavaksi, Vanhanen arvioi.

Aiemmin tänä vuonna äänioikeusikärajan laskemista ovat esittäneet pohdittavaksi sekä kokoomuksen puoluekokous että kulttuuriministeri Tanja Karpela.Oikeusministeri Johannes Koskinen ja alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen eivät ole innostuneet ajatuksesta, lehti kertoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot