Mainos
Mainos

Vanhanen: Suomen näkemyksiä on ymmärretty EU:ssa

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi tavoittelee EU:n perussopimukseen sellaista puolustusyhteistyötä, joka kelpaisi sekä NATO:n jäsenille että liittoutumattomille maille.

Pääministeri Matti Vanhasen mielestä EU:n hallitusten välisessä konferenssissa muotoiltavan perussopimuksen on sovittava sekä Nato-jäsenille että liittoutumattomille maille. Vanhanen korosti tänään keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa, että se on Suomen lähtökohta pian loppusuoralle kääntyvissä neuvotteluissa. Näin on hänen mukaansa menetelty aina EU:ssa.

EU:n puheenjohtajamaa Italia jätti Napolin ulkoministerikokouksen jälkeen uuden ehdotuksen, joka on liikkunut yhteisten turvatakuiden velvoittavuudessa lievempään suuntaan. Myös avun luonteesta on jätetty pois sana "sotilaallinen". Pääministeri ei halunnut kommentoida tarkemmin vain alustavasti näkemäänsä ranskankielistä versiota ehdotuksesta. Hän sanoi, että hallitus analysoi paperin huolella myöhemmin. Hän uskoi, että Suomen näkemyksiä on unionissa ymmärretty.

- Suomella ei ole edes mitään tarvetta asettaa kyseenalaiseksi sitä, etteikö liittoutumattomien maiden näkökulmaa tässä erittäin herkässä kysymyksessä oteta huomioon.

Vanhanen korosti puheessaan, ettei Euroopan unionin kaltaiseen yhteisöön ylipäätään kannata mennä käyttämään veto-oikeuttaan vaan tekemään päätöksiä. Tärkeinä ajankohtaisina kysymyksinä hän nosti esille pohjoisen harvaanasutun maan aluetuet, työeläkejärjestelmän puolustamisen ja Ahvenanmaata koskevat erityiskysymykset.

Vanhanen puolusti yritysverouudistusta

Pääministeri puolusti tarmokkaasti hallituksen tekemiä yritys- ja pääomaverotusta koskevia ratkaisuja. Hän huomautti, että uudistus on otettu vastaan kuten politiikassa yleensäkin.

- Suuri valtaenemmistö, joka hyötyy, on hiljaa. Ne harvat, jotka menettävät jotakin tai voittavat vain vähän, arvostelevat uudistusta voimakkaasti, Vanhanen huomautti.

Hän painotti, että kaikki yritykset hyötyvät yhteisöverokannan laskusta. Valtiolle se merkitsee laskennallisesti 555 miljoonan euron verotulojen vähennystä vuodessa. Vanhanen epäili, että verokannan laskua on pidetty jotenkin itsestäänselvyytenä, mitä se ei kuitenkaan ollut.

- Jouduimme harkitsemaan pitkään ja hartaasti sitä, onko meillä todella varaa näin suureen kevennykseen. Sellaiset rahat esimerkiksi kuntapalveluissa tai perusturvan parantamisessa ovat nyt laskusuhdanteessa vain toiveissa. Eniten on arvosteltu osinkojen verovapauden kattoa. 90 000 euron rajasta on tullut Vanhasen mukaan joissakin kommenteissa elämää suurempi kysymys.

- Kaiken kaikkiaan olen varma siitä, että pölyn laskeuduttua uudistus saa voittopuolisesti myönteisen vastaanoton, Vanhanen vakuutti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme