Mainos

Vanhanen: Suomen pitää panostaa osaamiseen

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomi ei voi vastata ns. Kiina-ilmiön tuomaan haasteeseen rajoja sulkemalla. Suomi voi menestyä vain panostamalla osaamiseen, toteaa Vanhanen uudenvuodentervehdyksessään.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) korostaa, että Suomi ei voi vastata ns. Kiina-ilmiön tuomaan haasteeseen rajoja sulkemalla. Hän muistuttaa, että nyt on muiden vuoro nauttia siitä suhteellisesta edusta, joka alkoi synnyttää Suomeen teollisuutta 1800-luvulta lähtien.

-Nykyisessä kansainvälisessä työnjaossa meidän osamme on toinen. Olemme korkean elintason maa ja voimme menestyä vain panostamalla osaamiseen. Vientiteollisuutemme edustaa maailman kärkeä monilla aloilla ja näistä sijoituksista on pidettävä kiinni, hän huomauttaa STT:lle ja sitä kautta suurelle yleisölle osoittamassaan perinteisessä pääministerin uudenvuodentervehdyksessä.

Vanhasen mielestä Suomen on panostettava myös kotimaiseen kysyntään perustuvien työpaikkojen luomiseen. Erityisesti palvelusektorilla on paljon kehittämisen varaa, jos vertailukohdaksi otetaan Suomeen verrattavat maat Euroopassa. Kiina-ilmiöllä tarkoitetaan joidenkin teollisuudenalojen ja myös palvelualojen työpaikkojen siirtymistä sellaisiin maihin, joissa työvoimakustannukset ovat vain murto-osia Suomen kustannuksista.

Vanhanen myöntää, että jo hallitusohjelmaa kirjoitettaessa tiedettiin 100 000 uuden työpaikan luomisen ja työllisyysasteen nostamisen 75 prosenttiin olevan kovia tavoitteita. Työllisyys ei ole parantunut, vaan työpaikkojen määrä on hieman vähentynyt. Tämä johtuu hänen mukaansa kansainvälisen talouden taantumasta, joka on heijastunut meillekin.

Nyt on Vanhasen mielestä tärkeää ylläpitää kotimaista luottamusta, kunnes kansainvälinen kasvu tuo helpotusta meillekin. Hän korostaa myös, että meidän on saatava lähivuosina tuntuvasti nykyistä enemmän ihmisiä töihin, mikäli aiomme selviytyä ikääntyvän Suomen haasteesta. Kyse on hyvinvointivaltion rahoituspohjan pitävyydestä.

Vanhanen käsittelee tervehdyksessään lyhyesti myös EU:n tilannetta. Hän huomauttaa, että EU:n laajeneminen tuo meille sekä haasteita että mahdollisuuksia. Suomelle ja suomalaisille on erityisen tärkeää, että naapurimme Suomenlahden eteläpuolella liittyvät unioniin.

-Se antaa aivan uusia yhteistyön ja kanssakäymisen mahdollisuuksia niin kansalaisille kuin yrityksillekin. Vanhanen vakuuttaa Suomen tekevän kaiken voitavansa, jotta hallitusten välinen konferenssi saadaan uudelleen käyntiin mahdollisimman pian ja että se tuottaa sekä unionin että Suomen kannalta hyvän lopputuloksen. Hän toivoo, että järki voittaa ja että HVK:ssa päästään sopimukseen kohtuullisessa ajassa. Kiistan pitkittäminen ja siitä aiheutuva unionin säröily ei ole hänen mielestään kenenkään etu.

-Suomi käy uuteen vuoteen rohkeana. Me pärjäämme osaamisellamme. Useimmat ennustelaitokset niin meillä kuin muuallakin odottavat kansainvälisen talouden piristymistä alkavan vuoden aikana. Suhdanteiden paraneminen vauhdittaa meidänkin talouttamme. Suomen turvallisuusasema on lisäksi vahvempi kuin koskaan ennen, hän päättää tervehdyksensä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot