Mainos
Mainos

Vanhanen: Suomi ehkä mukaan Norjan teollisuushankkeisiin

Myös ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on valmistellut Suomen osallistumista pohjoisen elinkeinoelämän uusiin hankkeisiin.

Suomalaiset yritykset voivat päästä mukaan hyödyntämään jättimäistä venäläistä Stokmanovskojen maakaasuesiintymää. Oslossa tänään vierailleen pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan keskustelut Norjan pääministerin kanssa antoivat viitteitä Suomen mahdollisuuksista hyödyntää hankkeen tuomia töitä.

Projektin mittaluokka voi Vanhasen mukaan olla 10-20 miljardia dollaria. Suomalaisten mahdollinen osuus hankkeessa liittyisi mm. tekniseen osaamiseen.

Kyseessä on laaja kansainvälinen hanke. Venäjän kaasumonopoli Gazprom on valinnut Norjan valtion energiayhtiön StatoilHydron toiseksi yhteistyökumppanikseen. Mukana on mm. ranskalainen öljyjätti Total.

Myös ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) on valmistellut Suomen osallistumista pohjoisen elinkeinoelämän uusiin hankkeisiin.

Vanhasen mukaan vierailun toisena talouspoliittisena antina oli norjalaisen kemianteollisuusyritys Yaran suunnitelmat laajentaa kaivostoimintaa Suomeen. Kemiran lannoiteteollisuuden ostaneella yrityksellä on oikeudet Soklin kaivoshankkeeseen Itä-Lapissa.

Kyseessä olisi mittava kaivosprojekti. Vanhasen mukaan Suomen ministeriöt pyrkivät etsimään yhtiölle neuvottelukumppaneita.

Yksipäiväisen vierailun keskusteluissa olivat esillä energia- ja ilmastopolitiikka, Venäjän tilanne ja rajaesteiden poistaminen. Turvallisuus - ja puolustuspolitiikan osalta esillä olivat Pohjoismaiden yhteisen taisteluosaston perustaminen ja pohjoismainen yhteistyö puolustuspolitiikan kustannusten karsimisessa.

Norja ja Suomi aikovat Vanhasen mukaan toimia yhteistyössä selvittääkseen, miksi suomalaisen rauhanturvaajan surmasta syytetyt vapautettiin Afganistanissa. Välikohtauksessa haavoittui myös norjalaisia.

Vanhanen kävi keskiviikkona Norjassa keskustelemassa Norjan pääministerin Jens Stoltenbergin kanssa. Hän tapasi matkallaan myös kuningas Haraldin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot