Mainos
Mainos

Vanhanen syyttää kokoomusta turvatakuuneuvottelujen häirinnästä

Pääministeri Matti Vanhanen on suivaantunut kokoomukseen, joka on hänen mielestään muuttanut kantaansa EU:n puolustusratkaisuihin. Kokoomusjohtaja Ville Itälä ihmettelee Vanhasen syytöksiä.

Pääministeri Matti Vanhanen arvostelee jyrkästi pääoppositiopuolue kokoomusta takinkäännöstä EU:n turvatakuukysymyksessä ja Suomen turvallisuuspoliittisten linjausten hämmentämisestä kesken neuvottelujen.
Vanhanen huomautti Forssassa tänään, että hallitus ja tasavallan presidentti päätyivät viime torstaina asiassa kannanottoon, jota myös kokoomus oli hyväksymässä eduskunnan suuressa valiokunnassa. Vanhanen huomautti, että Suomi neuvottelee HVK:ssa artiklan muuttamiseksi sellaiseksi, että se sopii sekä Naton jäsenille että liittoutumattomien maiden asemaan.

-Tällöin meidän kannaltamme ratkaisevaa on kaksi asiaa: avun antamisen ja avun sisällön on perustuttava jokaisen omaan harkintaan ja apua annetaan vain sitä pyydettäessä. Samaan aikaan kun edustajamme neuvottelivat asiasta Italiassa, muutti kokoomus kantaansa täällä Suomessa, pääministeri paheksui

Etelä-Hämeen keskustapiirin 80-vuotisjuhlassa pitämässään puheessa. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä linjasi puolueensa kannan turvatakuisiin kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa eilen.

- Kesken neuvotteluja kokoomus ilmoitti uudeksi kannakseen sen, että sotilaallista apua on saatava sitä pyydettäessä. Tämä johtaa luonnollisesti myös siihen, että myös meidän on annettava sotilaallista apua sitä meiltä pyydettäessä, Vanhanen totesi.

Pääministerin mukaan tämän jälkeen olikin loogista, että kokoomus ilmoitti, että "on selvää, että tämän ratkaisun jälkeen emme ole perinteisessä mielessä liittoutumattomia".

"Kokoomuksella väärä ajoitus"

Pääministerin mielestä kokoomuksella on luonnollisesti oikeus mielipiteeseensä ja myös oikeus muuttaa mielipidettään senkin jälkeen kun se ensin antoi tukensa hallituksen ja presidentin linjaukselle.

- Mutta toivon, että sitä ei tehtäisi kesken neuvotteluja, joissa juuri olemme saamassa tukea ja ymmärtämystä liittoutumattomien maiden näkemykselle.

Vanhanen kertoi halunneensa hallituksen osalta pitää järjestyksen selkeänä. Ensin neuvotellaan nykyisestä asemastamme käsin EU:lle uusi perussopimus.

- Jotta näissä neuvotteluissa saisimme sanamme painokkaasti kuulumaan en kaipaa kotirintamalle juuri nyt kirjavaa keskustelua Suomen peruslinjasta. Siihen ehdimme halutessamme kyllä myöhemmin.

Vanhasen mukaan "tässä tarkoituksessa hallituksen jokainen kannanotto on varmistettu myös eduskunnassa, jotta järjestys on selvä ja jotta neuvottelijoilla on aito valtuus ajaa linjaansa tietoisena siitä, että Suomesta kantautuu vain yksi kanta neuvotteluihin", pääministeri viestitti.

Itälä ihmettelee Vanhasen syytöksiä

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä ihmettelee pääministeri Vanhasen syytöksiä.

Edellispäivän puoluevaltuustossa puolueensa turvatakuukannan linjannut Itälä selvitti tänään STT:lle, että kokoomus on ollut hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että turvatakuita on syytä täsmentää niin, ettei jää tulkinnan mahdollisuutta, että joku voisi tulla apuun pyytämättä.

- Se minusta ei ole edes turvatakuita, se on ihan muuta, Itälä katsoo.

Itälän mukaan kokoomus haluaa vain vahvistaa Suomen turvallisuutta sellaisilla takuilla, että apua pyydettäessä tiedetään, että joku tulee apuun. Hän sanoi, ettei ymmärrä miksi hallitus haluaa vesittää tarjolla olevia takuita.

- Ei ne mitään takuita semmoiset ole, jos jokainen miettii, lähteekö apuun vai ei. Siinä ei muutu nykyinen tilanne yhtään mihinkään. Ja kun tämä annettaisiin nyt kaikille maille, niillekin jotka eivät ole Nato-maita, minun mielestäni olisi erittäin tärkeää, että siihen tilaisuuteen nyt tartuttaisiin, kokoomusjohtaja painottaa.

"Ainoa oikea ajoitus"

Itälä torjuu myös Vanhasen väitteet siitä, että kokoomus olisi häirinnyt Suomen keskeneräisiä neuvotteluja omine linjauksineen. Hän huomautti puhuneensa koko syksyn, että hallitus joutuu ottamaan asiaan kantaa vielä ennen joulua.

- Ja kaikki on sanoneet, että mitä ihmeen kiirehtimistä kokoomuksella on. Ja nyt kun siellä tehdään niitä ratkaisuja, niin nythän meidän on otettava kantaa. Pitäisikö meidän sitten jälkikäteen kertoa, että nyt meni pieleen, Itälä ihmettelee.

- Ei kai Suomessa ulkopolitiikka ole nykyään sellaista, että siitä ei saa puhua kukaan muut kuin pääministeri ja ulkoministeri.

Itälä katsoo, että hallitus yrittää vesittää järjestelyn, jollaista kansalaiset ovat toivoneet äänestäessään aikanaan Suomea EU:n jäseneksi maamme turvallisuuden vahvistamiseksi.

-Nyt on hyvä pohjaesitys olemassa, siihen pitäisi suhtautua myönteisesti, oppositiojohtaja opastaa hallitusta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 30.11.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme