Mainos

Vanhanen toivoo malttia lakkoaikeisiin

"Kaikkien tulisi toimia saman päämäärän hyväksi ja luottamuksen lisäämiseksi", sanoo pääministeri Matti Vanhanen ay-liikkeiden lakkohalujen keskellä.

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo, että palkansaajajärjestöt noudattaisivat malttia päättäessään, ryhtyvätko ne mielenilmauslakkoihin vastalauseeksi irtisanomisille.

Vanhanen vetosi Radio 1:n pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina ay-liikkeeseen, jotta järjestöissä pyrittäisiin harkitsemaan toimia, niin ettei yleistä talouden ilmapiiriä vaarannettaisi.

Vanhanen muistutti viestittäneensä aiemmin syksyllä työnantajille, että yrityksissä vältettäisiin irtisanomisia. Hän viittasi valtiovallan toimiin, joissa budjetti- ja veropäätöksillä on pyritty ylläpitämään kansalaisten luottamusta kotimarkkinoiden toimintaan. Se sijaan että tilannetta käytettäisiin väärin, kaikkien tulisi toimia saman päämäärän hyväksi ja luottamuksen lisäämiseksi, sanoo Vanhanen.

- Nyt on aika kohdistaa sama toive myös työntekijäjärjestöille, ettei tarpeettomalla tavalla kiristettäisi tilannetta.
Vanhanen uskoi palkansaajajärjestöissä ymmärrettävän, että kansainvälisen laskusuhdanteen oloissa vientialan yrityksillä on tarve sopeuttaa toimintaansa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on suositellut yli 600 000 jäsenelleen mielenilmauslakkoa 5. joulukuuta. SAK:n on määrä pohtia omia toimiaan loppuviikosta. Jotkut SAK:n jäsenliitot ovat omilla tahoillaan suunnitelleet painostustoimia.

SEL: Lakko mahdollinen

SAK:lainen Elintarviketyöläisten liitto on tänään ilmoittanut pitävänsä mahdollisena mielenilmauslakkoon ryhtymistä vastalauseeksi liian kevyin perustein tehtäville irtisanomisille.

Liitto toteaa kannanotossaan, että kovatkin keinot ovat harkinnassa irtisanomissuojan parantamiseksi. Liitossa vaaditaan myös maan hallitusta kantamaan vastuuta työelämän turvallisuudesta.

SEL perää päättäväisyyttä sekä hallitukselta että SAK:lta, jotta yt-lakiin saadaan tarvittavat parannukset ja irtisanomisaalto lopetettua. Liitto perustelee työsuhdeturvan parannusta sillä, että helppojen ja halpojen irtisanomisten myötä Suomesta häviävät teolliset työpaikat.

"Nato-kannalla ei kiirettä"

Vanhanen ei kiihtyvästä keskustelusta huolimatta näe syytä kiirehtiä kantaa siitä, miten Suomen tulee suhtautua mahdolliseen liittymiseen puolustusliitto Natoon. Hän korosti, että hallitus ottaa kantaa asiaan vasta turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä keväällä 2004.

Eduskunnan on määrä käydä keskustelua aiheesta vielä syksyllä. Niin ikään kanta EU:n perustuslakia koskevaan uudistukseen ja sitä koskevaan mahdolliseen kansanäänestykseen ratkeaa Vanhasen mukaan vasta sitten, kun sen sisältö on tiedossa.

Vanhanen katsoo, että perustuslain muutos ei näytä muuttavan EU:n perusluonnetta niin paljon, että kansanäänestys olisi tarpeen. Jos unionin toimivalta muuttuisi siten, että se ei enää määräytyisi jäsenvaltioista, asia olisi hänen mielestään toinen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot