Mainos
Mainos

Vanhanen: Turvatakuiden perääminen riski

Pääministeri Matti Vanhanen ei pidä realistisena vaatia turvatakuita myös ilman uutta EU:n perustuslakia.

Pääministeri Matti Vanhanen toppuuttelee kokoomusta ja sen presidenttiehdokasta Sauli Niinistöä yllyttämästä suomalaisia oletukseen siitä, että meillä on turvallisuusvaje, kun puolue ei ole edes määritellyt, mistä vaje muodostuu.

Kokoomus patistaa Suomea tavoittelemaan EU:ssa sitä, että turvatakuut saataisiin voimaan myös ilman uutta perustuslakia. Vanhasen mukaan tavoite ei ole realistinen ja sisältää ennemmin riskin, kun Suomi ei ole tähän mennessä tehnyt turvatakuista mitään erityistä ongelmaa.

- Jos me erikseen esittäisimme kysymyksen, että sovitaan siitä erikseen, ja muut päättäisivät, että ei sovita erikseen, niin sittenhän siitä meille ongelma tulisi, Vanhanen arvioi Ylen TV1:n Lauantaiseura-ohjelmassa.

Vanhasen mukaan Venäjä ei muodosta Suomelle sotilaallista uhkaa. Turvallisuuspoliittisessa selonteossa on todettu, että Suomen lähellä on paljon sotilaallista potentiaalia.

- Kyllä me otamme huomioon sen, että Venäjällä on paljon potentiaalia olemassa, vaikkemme väitäkään, että se muodostaisi meitä kohtaan uhan.

Vanhasen mukaan perustuslain kohtalosta käytävää keskustelua ei auta, jos siitä poimitaan esiin yksittäisiä kohtia. Ja jos jotakin otettaisiinkin esiin, turvatakuiden sijaan olisi tärkeämpää puhua esimerkiksi EU-instituutioiden toiminnasta ja toimivaltuuksien määrittämisestä.

Niinistö: Aivan käsittämätöntä

Sauli Niinistö

Niinistö pitää Vanhasen arvioita aivan käsittämättöminä.

Niinistön mukaan Euroopassa on nyt tilaus puhua turvallisuuspolitiikasta: turvatakuita koskevat artiklat EU:n perustuslaissa hyväksyttiin aikanaan yksimielisesti ja kriisinhallinta etenee odotettua paremmin.

- Juuri puolitoista vuotta sitten yksimielisesti hyväksyttiin ja nyt sanotaan, että ketään ei kiinnosta. Entä jos Suomi nostattaisi kiinnostusta? Niinistö sanoi STT:lle tänään kokoomuspäivän tapahtumassa Helsingissä.

- Haluaisin kuulla vastauksen siihen, haluaako Suomi olla aktiivisesti rakentamassa eurooppalaista turvarakennetta vai ei. Minusta Suomen pitää ainakin yrittää.

Myös Kallis ihmettelee Vanhasen kantaa

Kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Bjarne Kallis ilmoitti tänään yhtyvänsä joukkoon, joka ihmettelee pääministeri Matti Vanhasen kantaa turvatakuukysymyksessä.

Kallis moitti presidenttiehdokas Vanhasta epäjohdonmukaisuudesta turvatakuukeskustelussa.

- Vanhanen on vastustanut turvatakuukeskustelun käynnistämistä väittämällä, että käynnistäminen saattaisi synnyttää muissa EU-maissa kysymyksiä. Jos Vanhanen todella tätä tarkoittaa, niin mitään keskustelualoitetta ei koskaan voisi tehdä, koska aloite synnyttää yleensä aina kysymyksiä, Kallis pohti tiedotteessaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 10.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme